Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/stabila-stenar-satter-stilen/

Bostad

Stabila stenar sätter stilen

Bild 1 av 8 Marmor är omvandlad kalksten. På golvet i Blå hallen i Stockholms stadshus märks kolmårdsmarmorns variations­rikedom. Ur boken ”Stenarkitektur” av Rasmus Waern.
Foto: Patrik Lindell
Bild 2 av 8 Rasmus Waern
Foto: Privat
Bild 3 av 8 Pia Skoglund
Bild 4 av 8 Granit. Har bildats genom att magma trängt genom jordskorpan och stelnat. Består av kvarts, fältspat och glimmer. Massformig och hård, används som köksbänkskivor, i badrum, golv och fönsterbänkar.
Bild 5 av 8 Gnejs. Omvandlad granit. Består av kvarts, fältspat och glimmer. Ådrig, fin- till medelkornig. Den är hård och beständig och används till gatsten, fasader men även till golv och bänkskivor.
Bild 6 av 8 Diabas. Mörk och magmatisk och består av fältspat, pyroxen och glimmer. Massformig med finkornig struktur. Mycket hållfast, används bland annat till bastuaggregat och bruksföremål.
Bild 7 av 8 Kvartsit. Omvandlad ­sandsten som främst är uppbyggd av silikatmineralet kvarts. Vanligen vit eller grå, ofta med rosa inslag. I Värmland bryts blå kvartsit för användning i golv och väggar och som bänkskivor.
Bild 8 av 8 Kalksten. Uppbyggd av mineralet kalkspat. Sedimentär, har alltså omvandlats vid jordytan. Skiktad tät och finkornig, kan användas till köksbänkar och inomhusväggar.
Ju oroligare vi känner oss för vår framtid och för vår miljö, desto mer sätter vi naturen i fokus. Nu vill många plocka hem det som är naturligt, tryggt och evigt. Som små stenar och bitar av urberget.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in