Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Starta våren hemma i fönstret

När amaryllisarna blommat över och julstjärnorna slokar, är våren fortfarande långt borta. Men det går att skapa vår inomhus.

Därute är det fortfarande mörkt vid halv nio på morgonen. Det hjälper inte att snön legat vit i en månad nu. Julstjärnorna känns väldigt passé, trots att de fortfarande ser fantastiska ut och har mörkröda blommor långt ned på stammen. Det är svårt att slänga växter som fortfarande blommar, men kanske kan man ”glömma” att vattna dem. De torra mini-enarna åker dock i soporna, tillsammans med några ledsna murgrönor.

Nu är det dags för mågot mer vårlikt, men vad? Vi ber Mai Westin om hjälp. Hon har drivit Mariatorgets blommor i Stockholm i 19 år, och har öga för det lilla extra och annorlunda.

– Den här tiden på året säljer vi mycket mer krukväxter än annars. När folk slänger ut sina julblommor slänger de resten också verkar det som, säger hon.

Slänger vi för mycket blommor?

– Jag tycker det. Jag har själv väldigt svårt för att slänga. Jag tycker att det är roligt att se att jag klarar av att få dem att komma igen, att det blir nya citroner på citronträdet, till exempel. Men om jag är riktigt trött på en växt så händer det att jag ställer ut den på altanen till sommaren och ”glömmer” att ta in den när frosten kommer, säger Mai Westin.

Hon kommer fullastad med vår-irisar, orkidéer, krokus, vaxblommor, fönstervivor och körsbärskvistar. När hon är klar har mitt köksfönster förvandlats till en vårkänsla, frodig och skir på samma gång. Då spelar det ingen roll att himlen ligger snötung och grå utanför, våren har flyttat in och allt känns lite ljusare.

Vilka är dina favoritblommor så här års?

– Miltonian (nummer fem i fönstret). Den tycker jag är jättevacker, och så doftar den. Men den kostar ju en slant. Fönstervivan är billigare och den blommar länge. Jag har haft fönstervivor i blom från januari till augusti.

Annars är citrusträd Mai Westins passion. Citroner har ingen speciell blomningsperiod, de kan blomma när som helst. Och de har en mycket god doft.

– Mina blommade i slutet av november, grenarna var helt täckta. Det är ljuvligt när man komer hem och doften strömmar emot en. Och så kommer det frukter hela tiden.

Vårliga växter/se bilden

De fem växterna längst till vänster på fönsterbänken: körsbärskvist (ja, finns redan!), ställs i kallt vatten. Plättar i luften, normal vattning, inte knastertorra, inte söderfönster. Rosa Primula ob­co­ni­ca, ljust men inte stark sol, normal vattning, får inte torka ut. Vit hortensia, ljust men ej i direkt sol,vattnas lite men ofta i stället för mycket åt gången – då kan den vägra att suga upp vatten. Orkidén miltonia, sparsam vattning, vill ej stå i vatten, ej för mycket sol.
Ampeln i mitten: tolmia, även kallad ”Mor och barn”, ljus placering, normal vattning. De tre därunder: selaginella, vattnas underifrån, kan till och med stå i lite vatten. Gul primula, ljust läge, vattnas regelbundet. Krokus med blå knoppar, vattnas sparsamt, kan planteras ut. Blommorna på bordet: våriris, vattnas sparsamt, lökarna kan planteras ut.
Växterna till höger på fönsterbänken: vaxblomma med pyttesmå rosa blommor, ljust läge, regelbundet med vatten, gärna en dusch med duschspruta ibland. Rosa äppelblomsazalea, vattnas regelbundet men bör torka upp något mellan vattningarna, ej mycket sol, kan stå inne i rummet. Jasmin, ljus placering, regelbunden vattning, dusch med blomspruta på bladen. Orkidén oncidium med gula blommor, sparsam vattning, vill ej stå i vatten, ej för mycket sol. I den högra ampeln: jasmin, som den i krukan snett nedanför.

Mai Westins blomtips i vintertid

 Ljus: Just nu behöver blommorna allt ljus de kan få. Den här vintern har varit extremt ljusfattig. Ställ dem så ljust det bara går. Är det för mörkt så investera i någon eller flera lysrörsarmaturer, det finns enkla och diskreta. UV-ljus är inte nödvändigt. Undvik dock att ha glödlampor nära, de alstrar för mycket värme.
Fukt: Våra element är riktiga blomdödare. Glöm inte att vattna oftare när värmen är på, fast dränk inte växter­na. Ett gammalt enkelt knep är att sätta växterna i extra stora ytterkrukor och lägga ett kaffefat eller plastfat upp och ned i botten. Ställ växten på fatet och vattna vid sidan så att det blir vatten under fatet (blomman får inte stå i vatten). När vattnet dunstar får blomman fukt. Duscha även bladen med blomspruta då och då.
Plantera om: Vänta till i början av mars. När man planterar om växten, så ger man den en signal om att det är dags att sätta i gång och spira. Får den inte tillräckligt med ljus då blir den tanig.