Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Stilguide för sakletare

Foto: Thomas Karlsson
Secondhand – sunk eller svindyrt? Låt gamla möbler ge ditt hem nytt liv. DN Bostad har tittat på en bråkdel av det stora Stockholmsutbudet som rymmer allt från grossistkitsch till exklusiva klassiker.

Retro.etc
Folkungagatan 65
08-23 25 03
Öppet: vard 11.30-18.30
Inredningsdetaljer med en "twist", både nytt i retro-anda och gamla secondhandfynd. Färgglad sjuttiotalsplast och teakmöbler från femtiotalet - allt är snyggt disponerat men ändå med den rätta sköna röran som gör secondhandletandet så spännande.

Karin Carlbark är uppvuxen i sin mammas loppisbutik. Efter ett par år inom IT- och reklambranschen ville hon själv testa hur det skulle vara att ha en butik.

- Jag ville leka affär, skrattar Karin men menar fullt allvar. Min tanke var att jag bara skulle sälja sådant som jag själv gillar. Butiken skulle heller inte vara för stor och prylarna skulle ha en twist, det skulle vara kul grejor.

Retro.etc blev precis vad Karin drömde om. I dag säljer hon möbler, tyger, speglar, lampor och en mängd mindre föremål. Man kan gå länge och botanisera i hyllorna som är fulla av stort och smått, både gammalt och nytt, ungefär fifty-fifty.

Över disken lockar en handfull glasögonbågar och på hyllkanten bredvid kassan sväller en Ghettoblaster-väska.

Här finns bara saker Karin älskar och verksamheten är inte större än att hon hinner med produktion av egna designidéer i liten skala. Just nu är det svulstiga lampor med brokiga sammetsskärmar som säljer bäst.

- Vissa saker är jag mer fäst vid än andra och då känns det extra roligt när en kund som verkar trevlig går hem med den under armen. Ja, så är det faktiskt.

Gamla Lampor
Almlöfsgatan 3
08-611 90 35
Öppet: vard 11-18 lör 11-16
Välkänt paradis för lampfantaster. Här finns ett stort utbud av belysning från 1930-tal till 1970-tal samt möbelklassiker. Tonvikt på dansk design. Även udda och unika inredningsdetaljer som överraskar.

Stockholms Stadsmission ­Second Hand
Stortorget, Gamla stan
08-78 78.661
Öppet: vard 10-18 lör 11-6

Här har butikföreståndaren Frederik Herlevsson tagit ett helhetsgrepp om verksamheten och startat Remake för möbler. Remake är Stadsmissionens eget märke som innebär att gamla, tidigare icke säljbara gåvor får nytt liv med hjälp av fiffig och kreativ personal. Kaxigt och smart och miljövänligt. I Stortorgsbutiken är också toppskiktet de möbler och de inredningsföremål som skänkts till Stadsmissionen samlat. Värt ett besök för både proffsjägare och amatörfyndare.

Sivletto
Malmgårdsvägen 16-18
08-643 39 72
Öppet: tis-tors 12-19, fre 12-18, lör-sön 12-16
Livsstilsbutik i rockabillystil med en tidstypisk mönsterflora av allt från pinuppor, bilar, musikmode à la Johnny Burnett, Buddy Holly och Wanda Jackson. Förutom inredningsdetaljer och enstaka men väl utvalda möbler, finns också kläder, kafé och frisör där man kammar fetlugg med stålkam. Förstås.

Nordlings Antik

Skånegatan 86
08-643 01 61
Öppettider: vard 12-18 lö 12-16
Snyggt och elegant exponerade seconhand, moderna antikviteter och 1800-talskuriosa. Keramik, glas, udda och roliga möbler som hottar upp vilket hem som helst. Eller gör det coolare, vilket du önskar.

Garage

Bondegatan 12
08-462 05 00
Öppet: vard tor-fre 12-18 lör 12-16
Hyfsat nyöppnad butik med en tilltalande och stilren butiksidé. Förutom helt nya produkter hittar du äldre design och konst från främst Italien, USA och Skandinavien från 1920-talet och framåt. Eames, Klint, Jacobsen och Saarinen är några av de välkända namnen. På Garage kan du också få inredningstips, vilket verkar vara en bra idé med tanke på det smakfulla urvalet.

Kungsantik
Kungsholmsgatan 4
08-654 59 55
Öppet: tis-fre 14-18 lör 13-17

Den lilla och trivsamma affären på sin något anonyma adress har just firat femtonårsjubileum. Favoritperioderna är funkis och 50- och 60-tal och urvalet karaktäriseras av "kluriga" prylar - något som har det lilla extra.

Här kan du både sälja och köpa belysning av alla sorter och om du vill får du även tips om ljussättning och inredning. Mattor, keramik porslin och möbler, dessutom smycken, armbandsur och kameror.

Magasin 13
Roslagsgatan 13
0707-33 13 83
Öppet: vard 12-18 lör 11-15
Som en riktigt bonnamarknad - fast mitt i stan. Här krävs ett alert öga för att vaska ut guldklimparna men den som tar sig tid får sin belöning. Här finns möbler, klockor, lampor, gamla musikmöbler och radio- och stereoapparater - lika snygga som inredningsdetaljer som att lyssna till. Mest 1950-­70-tal.

Café Espacio & Retrodesign
Industrigatan 9
08-654 10 22
Öppet: vard 10-17

Fika och fynda på samma ställe. Här kan du äta lunch eller dricka en kopp kaffe i ena rummet och leta kuriosa i de två andra. Utbudet består huvudsakligen av husgeråd, böcker och tidningar, spel, porslin men här finns också möbler. Gammalt och nytt är blandat om vartannat och bjuder på överraskningar i lågmäld och hemtrevlig miljö.

Deco Design
Odengatan 80
08-31 44 04
Öppet: vard 14-18
En andrahandsaffär som följer sin tid, menar innehavaren Håkan Andersson. Under de år som han haft butiken har önskemålen bland kunderna svängt och han har följsamt tagit till vara deras intressen. Utbudet i dag är moderna klassiker men också ett sortiment av "vanliga möbler med en speciell karisma".

Domino Antik
Upplandsgatan 25
08-33 78 58
Öppet: vard 12-18 lör 11-16
Det här är en av många roliga och intressanta secondhand- och antikbutiker som finns på Upplandsgatan. Just här finns spännande belysning av danska formgivare och taklampor från forna öststaterna med sina tidstypiska mönster och kvaliteter. Telefoner, art decomöbler i svart och krom och svensk keramik. Plus mycket mer.

Oma vintage & retro
Hornsgatan 178
08- 669 05 40
Öppet: ons - fre 12-18, lör 10-17, sön 12-17
Hållbar utveckling, stil, kvalitet är själva ledorden för den här nyöppnade lilla butiken vid Hornstull. Här finns möbler, lampor, porslin, tyger och kläder från 1960- och 70-talet. Det gamla blandas med lite nytt i retrostil. Färgglatt och hemtrevligt på det hela taget.

Street
Hornstulls strand 4
Öppet: Öppnar igen i mars 2008
En totalupplevelse vid Hornstulls strand med gammalt, nytt, möbler, inredning, kläder. Du kan själv boka bord och sälja med formgivarrookies och etablerade namn. Dessutom en bra plats att fika och luncha på.

Modernity
Sibyllegatan 6
08-20 80 25
Öppet: vard 12-18 lör 11-15
Köper och säljer 1900-talsdesign med tonvikt på hög kvalitet och kända formgivare. Affären samlar de skandinaviska möbelgiganternas klassiker och även ett medvetet urval av de mer unika föremålen från de stora formgivarna. Dessutom smycken, keramik, belysning, glas.

Vissa secondhand-butiker tar inte

Vissa secondhand-butiker tar inte kort. Ring och kolla öppettider och att butiken alls finns kvar.
Secondhandbutiken har säljaransvar gentemot dig som kund och konsumentköplagen gäller (Köpregler Konsumentverket). När du köper till exempel begagnade kläder i secondhandbutiker kan du alltså kräva att butiken åtgärdar eventuella brister eller ger dig prisavdrag för sådana fel som du inte blivit upplyst om eller själv kunnat upptäcka vid köpet.
Alla uppgifter ansvarar secondhandbutiken för, även om butiken i sin tur har fått uppgifterna från en privat säljare. Men eftersom det rör sig om begagnade varor, får man som kund acceptera att de kan ha vissa brister, utan att vara felaktiga i lagens mening. Om butiken tydligt har informerat om en defekt eller eller skönhetsfel, kan du inte klaga på just dessa fel efter köpet.
Att handla på öppet köp betyder att du får pengarna tillbaka om du ångrar köpet och lämnar tillbaka det du köpt inom en viss tid.
Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp när du handlar i butiker. Det är alltså inte självklart att du kan återlämna en vara och få pengarna tillbaka om du ångrar ett köp. Vill du köpa en vara på öppet köp bör du be om det innan du betalar. Om affären går med på öppet köp är det viktigt att detta antecknas, till exempel på kvittot. Spara alltid kvittot. Lämna tillbaka varan i tid, det vill säga innan öppet köp-tiden går ut. Varan ska återlämnas i samma skick som när du köpte den.