Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Stilsäker uppdatering av 60-talet

Sofia Ström föll för läget och ljuset i 60-talslägenheten. Sedan gjorde hon den ännu ljusare med vita väggar, golv och tak – och fyllde den med möbler med smak av både 50-, 60- och 70-tal.

På femtiosju välplanerade kvad­ratmeter har 60-talets arkitektur dröjt sig kvar. Det finns rekvisita från 50-, 60-, och 70-talen. Decennier när människor hade stil. Det gillar Sofia Ström.

– Diego, min sambo, och jag föll i första hand för läget. Bostaden ligger sex trappor upp, har en liten balkong i västerläge, och det är nära till det mesta. Finns det inte i krokarna är vi nere i cityvimlet på en kvart, säger hon.

Då, 2006, började 32 kvadratmeter kännas i minsta lager för två personer, men de trivdes i området, och efter att ha tittat på ett 30-tal lägenheter (!) föll de för lägenheten som är byggd under eran när gedigna material och välplanerade ytor stod högt i kurs: i mitten av 60-talet.

– De tidigare ägarna var duktiga fixare, så egentligen var det inte särskilt mycket vi hade behövt lägga ner pengar på, men man har ju olika smak.

För att få den redan ljusa lägenheten ännu ljusare valde Sofia och Diego att måla golv, tak och väggar vita. Ekparketten fick stryka på foten. Badrummet var det största projektet. Badkaret åkte ut, det tog bara plats.

– Hur vi ville ha det nya badrummet? Jag gillar designade badrum, allt behöver inte vara standard. Men vi valde det mest lättstädade: golv med grått, kvadratiskt kakel. Det är kanske inte det mest spännande, men praktiskt. Valen man gör är naturligtvis också en kostnadsfråga.

Det är också en fråga om att anpassa det moderna med den bevarade 60-talsstilen.

Köket upptas till största delen av ett runt slagbord. De vita köks­skåpen är praktiskt djupa och härstammar från 60-talet. En och annan skavank skymtar, men inte mer än så. Ändå säger Sofia att hon önskar sig nya vitvaror. Någon gång.

– Det enda jag egentligen är missnöjd med är arbetsytorna i trä. Hur roliga är de på en skala? Däremot uppskattar jag att vi har hela rum, även om det totalt inkluderar sex stycken dörrar. Några planer på att öppna upp köket har vi aldrig haft. Det är en fördel att det är ett ”rum” om man vill vara för sig själv.

Det kvadratiska vardagsrummet upptas av soffan i orange manchester, typisk 70-tal, fast nyproducerad.

Det är den fjärde soffan på fem år.

– Egentligen skulle jag vilja ha en likadan fast fuchsiarosa, men där var Diego och jag inte överens, så den idén lyckades jag inte driva igenom. Likadant var det med Eames hängare i sovrummet, men den var okej om jag betalade. Nu hänger den i sovrummet, säger Sofia och ser nöjd ut.

En och annan solitär i rå keramik från Uppsala-Ekeby samsas med en orange 60-talsorgel från Italien inköpt på loppis. En annan favorit är en antik pall från – Indiska.

– Pallen är min skatt. Gillar man något ska man gå på känslan, och jag gillar inte att fega.

Alltså åkte de tre fasta sovrumsgarderoberna ut för att ge plats åt ett extra rum med praktiska skjutdörrar. För sängen innebar det en förskjutning, men det är ingenting som stör. Nu får Sofia och Diego in tre gånger så många plagg i det nya förvaringsrummet.

– Om vi trivs? Lägenheten är vårt bästa fynd, och Skånegläntan är vårt andrum.

Hemma hos Sofia Ström

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo med Diego, kock. Katterna Zion och Ziggy.

Gör: Pr-ansvarig på Indiska.

Bästa inredningstipset: Våga blanda material och stilar så får du ett personligt hem. Välj en vit bas. Komplettera med färger i detaljer för att lätt kunna förändra. Enkelt.

Trivs med: Vardagslyx som Diegos mat.

Kommer aldrig över våra trösklar: Stora kattklösmöbler i galna färger med tassavtryck.

Favoritmöbel: En återvunnen pall från Indiska.

Material: Jag älskar bambu!

Bor: I en bostadsrätt på 57 kvadratmeter byggd 1967 på Södermalm i Stockholm.

Bor i framtiden: Södermalm eller någon närförort. Eller vi kanske provar på att bo i vårt hus på Väddö i Roslagen.