Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Timmerhus i nytt ljus

Vägen har varit lång från det nedgångna timmerhus som Maria och ­Johnny Capor köpte år 2000 till det nuvarande hemmet i New England-stil.

Bostaden är full av personliga ting, och minnen från Marias uppväxt i Afrika. ”Ett hem ska vara ombonat och levande, fyllt med saker och ­textilier som verkligen betyder något”, säger Maria.

BILDER:

1. När Maria och Johnny först köpte huset såg det mest ut som en svartbrun alpstuga med gröna fönsterluckor. Men eftersom de båda tycker om den romantiska New England-stilen, med sin ljusa, lugna bas, målades den liggande panelen vit och runt de spröjsade fönstren är karmarna och fönsterluckorna grå. Arbetsrummets fantastiska fönster bredvid entrén är från Tängers Snickerier liksom entréns och matsalstillbyggnadens pardörrar som syns ovanför garaget till vänster. Dubbel­garaget ville Maria och Johnny få så diskret och infällt i grönskan som möjligt.

2. En av de första saker Maria och Johnny gjorde var att öppna taket till nock i vardagsrummet och sätta in ett stort, runt fönster på ena gaveln. Dessutom målade de hemmet genomgående i vitt och klädde flera tak och väggar med träpanel. På golven lade de in ett mörkt trägolv i merbau från Bauhaus. Soffa från Folkhemmet och soffbord från Turquoise, mattan från numera nedlagda the One, tavlan med rött hjärta är målad av Maja Braun och bokhyllan är platsbyggd. ­Serveringsskåpet är ett auktionsfynd och lyktorna i taket en gåva. Höga lamporna från Newport. Plädar och enfärgade kuddar från AnnaO och mönstrade ­ kuddar från Adam & Viktoria.

3. Vardagsrummet med dess generösa spis är husets nav, som också leder vidare till andra våningsplan.Uppför trappan ligger Estelles och Biancas rum, badrum och takterass. Nedför trappan finns Marias och Johnnys sovrum, liksom den tillbyggda entrén. Öppna spisen är original, bokhyllan ett Blocketfynd, mässingslampan från Spiti, tavlan med afrikanskt motiv av Heidi Lange, maskerna från Kenya och ljusstakarna från Skultuna Messingsbruk. Runda mattan från Mio, fåtölj från Bernhardssons Möbler och trumman som fungerar som bord från Kenya.

4. Redan i entrén gör sig Afrika och New England påminda. Det vackra taket är original. Lamu-kistan är från Kenya och spegeln är tillverkad av lokal glasmästare. Sandstensgolv från Aqua Royal, matta från CarpetVista och sittkuddar från Lilla Soffbutiken.

5. Trettio gäster har fått plats kring Marias och Johnnys uppdukade festbord sedan matsalen adderades till vardagsrummet. Ljuskronan är från Magasinet i Växbo. Cementljus­stakar från Knox i Sigtuna och tavlor ovanför fönstren från ett galleri i franska Eze Village.

6. I sovrummet har Maria gjort en rolig inredningsdetalj av att skylta med skor, handväskor och andra accessoarer i ett vackert vitrinskåp från Raja i stället för att dölja dem. Mattan är från Nordiska Hem och parkettgolvet i merbau från Bauhaus.

7.Det maritima temat återkommer i flickornas badrum, som har ett runt fönster ut mot takterrassen. Badkaret har lejontassar och är från Sanova. Handfat och kommod med ekfront från Bauhaus. Blandare från Mora Inxx. Mosaikbord från Spiti.

8. Maria gillar att blanda stilar, så till det lantliga, platsbyggda sekelskiftesköket med spontade, vita underskåp, öppna hyllplan och glasade vitrinskåp valde hon en ultramodern, stilren köksho, ”Intra”, från New Kitchen, varifrån även beslagen är. Blandaren är Tapwell, granitbänken från Bror Törner, lampan från Newport och gardinerna från Åhléns. En detalj som binder ihop köket och det tillbyggda matrummet är den förlängda köksbänken i granit som tillsammans med köksön vid fest blir perfekta buffébord.

Hemma hos familjen Capor

Familj: Maria och Johnny. Döttrarna Estelle, 12 år, och Bianca, 9 år, katterna Dino och Enzo, som fått sina namn efter far och son Ferrari.

Gör: Bokklubbschef respektive ekonomidirektör på KF.

Huset: Ett totalt ombyggt suterränghus i timmer från 1937, som i dag har New England-karaktär och breder ut sig på 250 kvadratmeter i fler etage. ”I efterhand har flera undrat varför vi inte bara rev huset och byggde nytt, men då hade huset inte haft samma själ”, säger Maria.

Senaste projketet: Den nybyggda verandan som Maria och Johnny bestämde sig för att anlägga sedan de besökt strandpaviljongen vid Ellen Keys vackra hem ”Strand” vid Vättern.

Det bästa med huset: Att det är så skräddarsytt för oss. Det finns inga standardlösningar överhuvudtaget.

Renoveringstips: För att få hantverkarna motiverade att komma till ett avslut i byggprocessen, ställ till med en inflyttningsfest som hantverkarna blir inbjudna till tidigt. Då blir bygget klart i tid, konstaterar Maria och Johnny.