Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Trädgårdens rum kräver bra planering

Träd och buskar är trädgårdens inramning. Slutlig storlek, barkens utseende, blomning på bar kvist, frukter och höstbladens färg påverkar utseendet under alla årstider.

Höga eller låga träd? Ska de bidra med blommor och frukt, ge skugga och vindskydd eller bara bilda en vacker silhuett? Att planera en trädgård kräver både tid, inspiration och goda råd. Och en och annan praktisk handbok.

Den mångåriga trädgårdsskribenten Inger Palmstierna har skrivit handboken ”Träd och buskar för den lilla trädgården” (Norstedts förlag). Den är indelad i 13 kapitel, med rubriker som Tidig vårglädje, Sensommarblom och semestertid, Höst- och vinterglädje, Låt bladen blomma, Grönt året om och Trädgårdsstilar.

De många bilderna från olika trädgårdar visar hur träd och buskar samspelar med perenner och sommarblommor, gräs, stenar, gångar och sittmöbler. Hur de stagar upp och ger perspektiv, ramar in och delar in trädgården i olika rum.

Träd och buskar är trädgårdens tak, inramning och utsmyckning, de är inredningen i trädgården och kan jämföras med möbler, skriver Inger Palmstierna.

”Sommarblommor är mer som prydnadssaker, detaljer som kan bytas ut efter tycke och smak. Därför är det viktigt att välja bra träd och buskar, på samma sätt som soffor ska de hålla länge och byts inte ut i första taget.”

När man planerar vad man ska ha i sin trädgård är det klokt att ta hänsyn till alla årstider. Vill man ha något som blommar innan våren riktigt tagit sig kan man plantera ett tidigblommande träd som man kan se från ett fönster, som forsythia, körsbärskornell eller doftrips som alla blommar i gult, eller prydnadskörsbär som täcks av en sky av rosa blommor.

Många av dessa tidigblommande träd och buskar är vackra även på hösten, som häggmispeln som får lysande rödorange färg och blåsvarta bär. Men man kan välja buskar på grund av formen, som på japansk olvon, som har nästan vågrätt liggande grenar klädda med blommor, vita med flat blomställning. Eller för bladformen, tamarisken har exempelvis tunna, nästan barrliknande, grågröna blad.

Trädgården ska vara njutbar även vintertid. Vissa bladväxter är gröna året om, som lagerhägg och buxbom. Skogskornell har lysande, röda grenar på bar kvist. Många träd har vacker bark, som näverhägg, kopparlönn och trollpil.

”Träd ger höjd, struktur, vandrande skugga och ett skiftande ljus under både dygnet och året”, skriver Inger Palmstierna.

I en mindre trädgård bör man undvika de största sorterna. Det finns ofta mindre varianter av samma träd, som hängblodbok, tårbjörk och bollformad tall. Även buskar kan bli för stora. Välj lägre sorter under fönster och vid utfarter, så slipper du ett evigt klippande.