Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/tradgardens-trogna-vanner/

Bostad

Trädgårdens trogna vänner

Bild 1 av 5 Få perenner slår pioner i blomsterprakt, alltifrån klassisk bondpion till odlade, doftande luktpioner. Är härdig i hela landet och ratas av både rådjur och harar. ”Festiva Maxima” heter den här luktpionen, Paeonia lactiflora.
Bild 2 av 5 Julrosen tillhör ranunkelväxterna och har sitt ursprung i södra Europa. Den vaknar tidigt på våren tillsammans med vårlökar och trivs bäst i fuktighetsbehållande jord i halvskugga. Det här är en hybridjulros, Hellborus x hybridus.
Bild 3 av 5 Akleja är en promiskuös växt, anser Susanna Rosén, då de villigt korsar sig med varandra och kan se ut lite hur som helst. Vanligast är Aquilegia vulgaris, som denna ”Plena”, men akleja finns även med fyllda blommor och med dekorativa blad.
Bild 4 av 5 Näva är Susanna Roséns favoritperenn. Den har stor variationsrikedom och passar alla slags trädgårdar. Den här ängsnävan, Geranium pratense ”Mrs Kendell Clark”, kan odlas i hela landet och blommar i juni-juli.
Bild 5 av 5 En vacker vårperenn är treblad vars både blad och blommor är tretaliga. Den har sitt ursprung i östra Nordamerika, en motsvarighet till vår vitsippa. Trivs bäst i halvskugga–skugga. Det här är paddtreblad, Trillium sessile.
Perenner kan bli trogna vänner som återkommer år efter år och sprider glädje genom sin blomning eller sitt växtsätt. Bästa resultatet får man om man ger växten bra förutsättningar. I boken ”Perenner för alla trädgårdar” ger Susanna Rosén handfasta råd.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in