Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Trender i vår

Just nu pågår design- och inredningsmässan Formex i Älvsjö. Trendspanaren Jan Rundgren berättar om tre av vårens trender. Blått, naturmaterial och blommigt funkar alltid.

Urbant bohemiskt (bild 1–5 här ovan)

Många vänder sig från det egoistiska som präglat hela 2000-talet och drömmer om ett delat boende, ett kollektiv. Ett varsitt eget rum och sedan gemensamma ytor för umgänge. Framför allt tilltalar kollektivet de unga, inte minst studenter, liksom äldre som börjar ställa krav på nya, udda och gemensamma sätt att bo, som alternativ till ensamhushållet.

Hyresrätten är det nya hippa, som en reaktion på alla dyra bostadsrätter. Allt fler vill lägga sina pengar på att leva och resa, i stället för att lägga dem på sin bostad.

Förorten är det nya attraktiva, även de som frenetiskt hävdat innerstans fördelar.

Inredningsstilen är skönt stökig, ett kreativt kaos med olika högar av pågående projekt och böcker. Det ska inte vara för perfekt, ju längre från bostadsannonserna desto bättre.

De vita väggarna får färg, blommiga tapeter, gärna murriga Morris, eller målas i blå och grå toner, kanske en mörkblå. Svenskar älskar grått, det finns hur många toner som helst. Liksom det finns blå nyanser.

Material är fortsatt mycket trä, både mörkt och ljust, gärna tillsammans. Man bör ana träådringen och jo, furu är på väg tillbaka, fast det är nog mest den yngre generationen, födda efter 1970-talet, som nappar på det. Mässing och koppar är ganska stort fortfarande, men nu går det mer mot silver, krom och borstat stål.

Modern funktion (bild 6–10)

Den stora industritrenden med mycket möbler som har patina är på övergående. Det nya nu är att man blandar in enstaka lite slitna delar i det moderna möblemanget, så får man det på ett nytt sätt. Det moderna möblemanget är i avskalad, uppdaterad skandinavisk 50- och 60-talsdesign, i arbetat trä, gärna böjträ, och med naturliga läder- och metalldetaljer. Och glas! Det rökfärgade glaset är på väg tillbaka, om än i liten skala.

Här går det bra att blanda olika stilar, det är nästan ett statement att blanda i stället för att köra på bara en stil. Rent och avskalat med något romantiskt, en krydda av den industriella stilen tillsammans med ett objekt i patinerad retro. Eller som i Formex slogan, lånad från den gamla ramsan om brudens klädsel: Något gammalt, något nytt, något lånat, något fått och något blått.

Här ryms den råa tegelväggen, som inredningsmagasinen översvämmas av. Den viktigaste färgen är blått, men blandat med terrakotta och tegel och lite mörkare lädertoner.

Där det händer mest nytt är inom armaturen, det är rått och tufft och mycket svart stål. Det är fortsatt mycket nakna glödlampor, gärna hantverksmässigt tillverkade.

Inom klädmodet så är träningen i fokus, snygga, stilrena joggingbyxor som är skurna som kostymbyxor. Gränsen mellan gymmet och kontoret blir mindre.

Havanna -63 (bild 11–16)

Det här är en retro-romantisk trend: pasteller, spets, turkost samt blommig, färgstark textil. Likt ett bedagat Kuba, en dröm om 60-talet, till en tid när framtiden verkade ljus.

Här finns en hel del spets och broderier, inte som i shabby chic-trenden med spetsar överallt, utan mer som en infälld spets eller en spetskant. Och broderie anglaise, vitt bomullstyg med vita broderier och hålsöm. Lite landet i stan, det känns oerhört på.

Detta märks också i romantiskt blommiga tapeter, de skulle ha kunnat hänga i en gammal sommarstuga. Och i stadsodlingen, där det odlas vid någon nedlagd järnväg, på kolonilotter eller på balkongen. När man reser i världen är stadsodlingen stor på vissa ställen, en gammal rivningstomt fylld med bönor och grönsaker. Vi kanske odlar av lust, andra odlar av överlevnad.

I köket är det mycket pastellfärger, men i trädgården är det starkare färger, både på textilier som dukar och sittkuddar och på blommorna i rabatterna. Men till detta är det vita trädgårdsmöbler.

Vitt kommer starkt över huvud taget i sommar, som enskilda vita prylar – en vas, en radioapparat, en tillbringare – men inte på väggarna.

Det vita syntes tydligt på den amerikanska Golden Globe-galan, då många av kvinnorna på röda mattan var klädda i vitt.

Foto (bild 1–16 i bildspelet här ovan): Roland Persson, Kristofer Johnsson, Peter Guenzel, Mats Liljedahl

Formex.

Jan Rundgren

Jan Rundgren är kreatör och ”monterkung”. Han har formgett 500 montrar genom åren. Han har medverkat på Formexmässan på olika sätt under 15 år. De senaste åren har han ansvarat för trendutställningen som byggs upp med egen restaurang och föredragsscen.

Formex

Formex är en branschmässa som hålls vår och höst. Den här gången visar 820 utställare upp sina senaste produkter för inköpare, formgivare, stylister, journalister och andra i form- och inredningsbranschen.

Blått

Trodde du att det räckte att kunna se skillnad på mörkblå och ljusblå? Inte i år. Lär dig att se skillnad på koboltblått, kleinblått, blåklintsblått och grekiskt blått. Inse att nedsmutsat blått kan vara både duvblått, åskblått, gråblått och allmoge-blått. Turkos och aqua är inte samma kulör.