Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Uterum för många barn

Plats för lek och aktiviteter. Den brasilianska hängmattan är äldsta dottern Alexandras favoritplats när mamma Maria och tvillingarna Joel och Linn samlas på den stora verandan.
Plats för lek och aktiviteter. Den brasilianska hängmattan är äldsta dottern Alexandras favoritplats när mamma Maria och tvillingarna Joel och Linn samlas på den stora verandan. Foto: Kerstin Carlsson
Familjen Allgulin ”bor” nästan på sin veranda. En plats för både lugn avkoppling och stora ­kalas. Och här har barnen fritt in- och utspring.

Från att ha varit ett litet 1920-talstorp med ett rum och kök har Maria och Kents hus successivt byggts ut till en modern villa, först under Marias farfars tid och även efter det att familjen flyttade in för ett antal år sedan. Det senaste tillskottet är den spatiösa övertakade verandan längs ena långsidan med soligt söderläge.

– Det här är det bästa vi gjort på huset, tycker Maria och Kent med uppenbar stolhet. Här ”bor” vi nästan jämt, äter frukost, sitter och läser eller har kalas. Och barnen kan vara ute även om det skulle regna, tack vare taket.

Stilen på verandan är inspirerad av sydstaternas ”porch”, om än i lite mer rustik och återhållen svensk tappning, med stadiga, vitmålade pelare upp till tak och golv i impregnerat trä.

Arkitekten hade från början ritat in ett träräcke runt hela verandan, men det kändes för instängt, tyckte de, och behöll bara inramningen på bortre kortsidan.

För att ytterligare förstärka det öppna intrycket löper en trappa runt övriga sidor så att man har direktkontakt med trädgården.

För en trebarnsfamilj är det viktigt att verandan också är praktiskt utformad, så att barnen och deras kompisar har plats för sina lekar och aktiviteter, anser Maria, som medvetet minimerat inredningen.

– Man ska inte behöva kryssa sig fram mellan möbler och en massa plotter, tycker hon.

Ett redigt träbord med matchande stolar och lätta korgstolar, sköna oömma kuddar till barnen, en ljuslykta som kan flyttas efter behov på kvällarna, det räcker gott. Och inte för mycket blommor och buskar närmast verandagolvet som hindrar in- och utspring.

Den enda och flitigt använda accessoaren – en brasiliansk hängmatta – är lätt att ta ner om det behövs mer utrymme. Som vid större kalas.

– Vi ryms gott och väl 20 sittande personer om man dukar på längden, konstaterar Maria och Kent.

Att verandabygget inte bara uppskattas av familjen har de fått flera bevis på.

– Det har hänt flera gånger att folk som gått förbi här har stannat till och kommenterat den positivt. Det känns extra roligt.

Maria och Kent ­Allgulin

Familj: Barnen Alexandra och tvillingarna Joel och Linn.

Hus: Villa i Vallentuna.

Det bästa med vår veranda: Ett användbart extrarum med gott om plats för stora och små aktiviteter.