Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Var tredje man har tummen mitt i handen

Var tredje svensk man anser att han har tummen mitt i handen. Det visar en ny Sifoundersökning som byggvaruhuset Bygg-Ole har gjort.

– Män förväntas kunna klara av alla praktiska saker som ska fixas i hemmet. Men vi möter allt fler män som inte alls har den färdigheten, säger Stefan Almå, inköp- och marknadschef på Bygg-Ole som i går genomförde sin första killkväll.

Undersökningen visar att fler unga män anser sig vara opraktiska. I gruppen upp till 29 år uppger 46 procent att de har tummen mitt i handen. För männen upp till 49 år är siffran 33 procent. Störst självförtroende har männen över 65 år där endast var fjärde ser sig själva som opraktiska.

I undersökningen uppger männen vad de skulle vilja kunna göra på egen hand utan någon hantverkarhjälp. 73 procent uppger lägga golv, 77 procent säger måla, 77 procent vill kunna sätta upp förvaringsmöbler och 74 procent vill tapetsera.

– Det är ingen medfödd förmåga att kunna fixa allt praktiskt i hemmet. Och även män måste kunna be om hjälp och få ställa alla "dumma" frågor utan att skämmas. Men det viktigaste är att våga försöka. Då kommer många att se att det inte är så svårt som de trodde, säger Stefan Almå.

Uppfattningen om männens praktiska förmågor skiljer sig dock beroende på vem man frågar. Kvinnorna anser över lag att männen är mindre praktiska än vad de själva uppger. 65 procent av männen anser att de inte alls har tummen mitt i handen. Bara 55 procent av kvinnorna håller med om detta.

Skillnaderna blir ännu större om man jämför olika delar av landet. I norra Sverige anser 74 procent av männen att de inte alls har tummen mitt i handen. Endast 57 procent av kvinnor håller med dem. I Sydsverige anser 71 procent av männen samma sak, jämfört med 56 procent av kvinnorna. Största skillnaden finns i Malmöområdet där 93 procent av männen säger att de inte alls har tummen mitt i handen, medan endast 45 procent av kvinnorna instämmer.

Suget efter att lära sig fixa saker i hemmet på egen hand är stort. När byggvaruhuset Bygg-Ole i går arrangerade Killkväll kom närmare 200 killar. Två år i rad har Bygg-Ole genomfört en liknande kväll bara för tjejer.

– Intresset har varit enormt. Oavsett om man är händig eller ej kan den här kursen lära fler män hur enkelt och kul det är att fixa saker på egen hand i hemmet, säger Stefan Almå.

De här projekten vill männen helst kunna fixa på egen hand

1. Sätta upp olika slags förvaringsmöbler
2. Måla väggar, tak och snickerier inomhus
3. Tapetsera
4. Lägga nytt golv
5. Bygga altan
6. Kakla köket
7. Sätta upp nya innerväggar
8. Tilläggsisolera
9. Montera ytterdörr och fönster
10. Byta yttertak