Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Växthus att drömma i – året runt

När snön fortfarande ligger djup på tomten brukar Mårten och Anna Cyrén gå ut i sitt växthus och fika eller äta lunch. I detta åretruntgröna hus kan de drömma sig bort till doften av kameliorna, som blommar på bar kvist.

Det är i februari det börjar röra sig bland alla medelhavsplantor och mer exotiska växter som under vinterförvaringen står tätt, tätt.

Tre månader senare har en stor mängd av växterna flyttat ut på de två terasserna. Kamelia, nerium, persikoträd, blåregn, Afrikas lilja, med mera.

Kvar därinne finns en hel vägg med kiwi, plus avokado, mandelträd, fikon, granatäpple, litchi, olivträd, lager, järnek, svart valnöt, citrusträd och en mängd växter som de inte vet namnet på, som något lärkträdsaktigt och något chakarandaaktigt, som fått följa med hem från resor i världen i form av frö eller, ibland, som frukt.

– Växterna påminner oss om platser och speciella tillfällen. Apelsin-trädet är odlat på frukten av ett apelsinträd i Villa San Michele på Capri. Den svarta valnöten har sitt moderträd i Palazzo Corsini i Rom, det svarta gräset kommer från en botanisk trädgård i Dublin, och så vidare, säger Mårten.

För sex år sedan byggde Mårten och Anna Cyrén ett efterlängtat växthus där de både kunde experimentera med olika frön, och vinterförvara känsliga växter som normalt inte växer på våra breddgrader, och som vill vintervila i en temperatur på 5 till 10 grader.

– Våren kommer tidigare här inne, redan i februari börjar det röra på sig. Medelhavsväxterna börjar tidigt. Blåregnet blommar i månadsskiftet mars april. Sedan doftar det starkt av citrus. Själv tycker jag om doften av varm, fuktig jord, säger Mårten.

För fyra år sedan satte de kiwi längs hela bakre väggen, en hanplanta och tre honplantor. Redan första året täckte bladen en hel vägg. Samtidigt planterade de en vinranka, som nu täcker hela taket. Druvorna blir små, men är mycket goda.

I många av krukorna växer fantasifulla och speciella pelargoner. På ett planteringsbord står fullt av chili, dragon och basilika. Och tomatplantor med egen historia.

– Jag tycker om att flugfiska och på en fiskeresa till Kamtjatka besökte jag en marknad där de sålde tomatfrön. De kallas för träsktomater och blir grönstrimmiga, ganska fula men väldigt goda. Nu tar vi frön från våra egna tomater, sköljer ur och torkar. Det är ett bra sätt att föröka det man tycker är gott.

Mårten Cyrén

Ålder: 53 år
Bor:
Villa i Nacka med fristående växthus om 15 kvadratmeter som värms upp av vattenburen golvvärme.
Familj:
Hustrun Anna samt dottern Karin, 27 år och sonen Carl, 22 år och hunden Spock (foxterrier).
Gör:
Formgivare av möbler, belysning och produkter för kök och matlagning.
Aktuell: Har precis gjort en kockkniv tillsammans med kocken Mathias Dahlgren.
Odlar helst: Mitt flugfiskeintresse, och tomater.