Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Vedspisen het igen

Vedspisen finns fortfarande kvar i många gamla hus. Använd den, så får du en oslagbar värmekälla som du dessutom kan laga mat på! Är spisen risig kan du lämna den till en spisrenoverare, de flesta vedspisar kan räddas.

Vedspisar för matlagning började spridas hos folket vid mitten av 1800-talet och konkurrerade helt ut den tidigare öppna elden på härden. Spisen var en fantastisk uppfinning som revolutionerade hushållsarbetet.

Med spisen var det lättare och renare att arbeta i köket, sotet försvann, plötsligt kunde man baka enkelt i bakugnen. Spisarna utvecklades sedan tekniskt, men såg ungefär likadana ut länge. Det finns modeller som har tillverkats under 50 år utan förändringar i formen.

Stora tillverkare av järnvedspisar var Husqvarna vapenfabrik, Norrahammars bruk, Ankarsrums bruk, Näfveqvarns bruk och Klafreströms bruk, men de flesta järnbruk med självaktning hade spistillverkning. Från 1920-talet började spisar med emaljerad front tillverkas, deras storhetstid kom på trettiotalet.

Fredrik Samuelsson är vd för Hus till hus Byggnadsvård utanför Alingsås, och spisrenoverare i tredje generationen. De flesta spisar har samma sorts skador de är angripna invändigt av rost, har utslitna brännjärn och behöver få ny lera i taket på bakugnen.

Det finns två sätt att ha ihjäl en järnspis att elda sönder den så att spisen slår sig och spricker av utmattning, och att inte elda alls, så att den blir rostig invändigt av kalluft från skorstenen, säger Fredrik Samuelsson.

En järnspis är nästan uppbyggd som ett korthus, den består av uppåt 40 olika delar som hålls samman med fyra genomgående dragstänger med muttrar. Om skarvarna mellan de olika delarna rostar måste spisen demonteras, all rost kratsas bort, skarvarna tätas med pannkitt och spisen åter monteras ihop. På det sättet renoveras alla spisar som kommer in till Hus till hus.

Därefter granskas utsidan. Är den rostig och skadad, räcker det att stålborsta och svärta ytorna eller måste de blästras? Om ytan är emaljerad, hur ser den ut? Stora skador på emaljspisar brukar blästras och ersätts med svärta, även om man i dag är mycket mer försiktig med att ta bort emaljen än tidigare.

Väldigt få har efterfrågat emaljspisar förut och vi var många som regelmässigt blästrade bort även fin emalj förr om åren , vilket vi ångrar bittert i dag. Numera avråder vi bestämt från att blästra bort emalj, och intresset för emaljspisar har också ökat stort, säger Fredrik Samuelsson.

Efter att utsidan blivit stålborstad och svärtad byts slitdelarna, det vill säga de invändiga brännjärn som sitter på eldstadens insidor och i botten. Dessutom lägger man på ett lager lera ovanpå ugnen, för att skydda den tunna gjutjärnsplåten i ugnstaket från hettan.

Slutligen svärtas alla detaljer, och knoppar poleras. Att på det här viset renovera en normal spis utan större skador tar ungefär en arbetsdag och går på 3 0005 000 kronor, vilket oftast är betydligt billigare än att köpa en nytillverkad spis.

Köpställen
Silfverhielms spis och kamin
tel 0430-201 23, www.spis-kamin.se
Hus till hus tel 0322-67 21 44,
www.hustillhus.se
Gysinge tel 0291-211 00,
www.gysinge.nu
Qvesarum tel 0415-50 680,
www.qvesarum.se
Nacka byggnadsvård tel 08-55 66 09 99,
www.nackabyggnadsvard.se
Kaminstugan i Avesta
tel 0226-527 50, www.kaminstugan.se
Kaminhuset i Färgelanda
tel 0528-120 90, www.kaminhuset.net
Station Nord tel 042-834 58,
www.stationnord.se
J Davidssons eftr i Reftele
tel 0371-200 01, www.j-davidssons.se

Bild

Emaljerad spis 3027 från Husqvarna.

Före renovering.

Efter renovering.
En till synes utdömd spis blir som ny. Spisen är en Husqvarna 727 från sent 1930-tal. Renovering i detta fall gick på 4 900 kronor.

Emaljerade spisar. En likadan emeljerad spis som 3027 från Husqvarna, tillverkad 1953, kostar runt 12 900 kronor

Den här modellen av Idun eldades med torv eller ved och tillverkades av Ankarsrum. 1930 kostade den 73 kronor.

Idun 1 är en nytillverkas kopia av koksspiesen Idun, populär på 1930-talet. Den kostar runt 11 500 kronor.

Smålandspisen 1896 B är en kopia av Norrahammar 17 från 1895-96. Nytillverkad kopia kostar runt 14 950 kronor.