Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Vi myser i schäslonger vid hemmets lägereld

Bort med enorma tevebänkar och stora soffbord. In med loungemöbler och schäslonger. Så påverkar teknikutvecklingen våra vardagsrum.

I dag kan vi se ett teveprogram eller en film var vi vill och när vi vill, i mobilen, i laptopen, i läsplattan. Senast i veckan offentliggjorde SVT att de ska börja visa alla sina sändningar på nätet.

Men när själva tevetittandet inte behöver ske på en specifik plats, och i många fall blivit mer individuellt, så skulle vardagsrummet kunna bli umgängesrummet igen, utan en blinkande skärm i centrum.

– Många har ju teve i sovrummet numera, och kanske i köket också, så det är inte lika viktigt med teve i vardagsrummet, säger Carolina Nyman, chef för möbelkedjan Bolias butik på Södermalm i Stockholm.

Hon möter många kunder som har drömmar om en möblering där inte teven är ”husgud”, som är inspirerade av 1950- och 60-talens möbeltrend. De vill ha nättare soffor som man sitter och pratar i, inte vräkiga schäslongsoffor som man halvligger i, där fokus ligger på umgänge.

– Jag brukar fråga kunderna hur de brukar sitta i sin soffa hemma, för när de provar i butiken sitter de ”fint”, och då visar det sig ofta att de drar upp fötterna och helst halvligger. Då finns det ingen anledning att köpa en för grund soffa.

Så idealen överensstämmer inte alltid med verkligheten. Vi är mer fast än vi tror i vårt möbel- och teve­beteende. Och så handlar det om var vi befinner oss i livet, säger ­Carolina Nyman.

– När man är småbarnsfamilj så tillbringar man mycket tid i soffan tillsammans, det är fredagsmys och häng. Men när barnen bli lite större så tar de över vardagsrummet med sina tevespel och så sitter de vuxna kvar vid köksbordet och pratar i stället.

Vi bläddrar i inredningsreportage som helt saknar teveapparater, där de gömts undan, och skulle kanske gärna vilja ha det så, men när det kommer till kritan så hamnar teven på en central plats hemma ändå, trots att den i dag kanske är 50 tum och skriker ”här är jag”.

Världens största inredare, Ikea, lanserade förra våren en integrerad tevemöbel. Den finns i tre olika modeller varav en är retroinspirerad, en är svart och en är vit. De testsäljs just nu på några varuhus runt om i världen, bland annat i Stockholm. Samtidigt som man köper möbeln kan man köpa teven också.

– Vi har inte för avsikt att sälja det absolut senaste i teveväg, men vi vill göra en möbel så att teven och tekniken smälter in, där sladdar och högtalare inte syns. Hittills är det den vita som sålt mest, för där finns ett hål på marknaden, berättar Mats Nilsson, sortimentsstrateg för Ikea of Sweden i Älmhult.

Det tevelösa vardagsrummet är inte något som Ikea satsar stort på. Själv tror han att teven fortfarande fyller platsen av lägereld, trots att tekniken går så fort framåt. Inredning är en ganska konservativ bransch, vi möblerar våra drömmar utifrån vad vi har råd med och plats för, men vi tittar gärna bakåt mot vår egen uppväxts ideal, mot själva idén om ett hem, arketypen. Och teven har funnits med i ett par generationer nu.

– På Ikea måste vi förstå hur människor använder möbler i olika delar av världen. Många gånger är vardagsrum och sovrum samma, som i Ryssland, eller i stora städer som New York och Tokyo, där man måste bo trångt och smartare. Vi vill tillhandahålla byggstenar för det, säger Mats Nilsson.

Det är tre saker som förändrats i vardagsrummet de senaste åren, vid sidan av teveapparaten: förvaring, soffbord och soffa. Vi behöver inte längre enorma bänkar som ska rymma lp-skivor, cd-skivor, videokassetter och dvd-skivor när medierna blivit digitala och trådlösa. Men vi behöver något att förvara digitalboxar, kablar och tv-spel i, så tv-bänkarna kan inte vara slanka, trots att våra tv-skärmar blivit det.

– De stora soffborden försvinner, i stället får vi flexibla bordslösningar som man plockar fram när man behöver och tar undan när man bäddar upp soffan för gäster eller för sig själv. För barnfamiljer är det viktigt att ha utrymme framför teven så att det går att röra sig och spela wii.

När det gäller soffan så har vi gått från kyrkbänk till lounge. Vi sitter inte i den längre, vi ligger, gärna med en schäslong. För barnfamiljer är hörnsoffor den stora grejen, enligt Mats Nilsson. Där kan man vara tillsammans hela familjen.

– Vi vet att barnen vill vara mer med sina föräldrar och göra vanliga vardagssaker, som att laga mat eller titta på teve tillsammans. Jag tänkte på det när jag träffade mina kompisar under julhelgen. Vi satt där alli­hop i soffan med våra laptops och läsplattor och mobiler och kollade facebook och läste mejl, och samtidigt stod teven på som en lägereld i mitten. Vi vill vara tillsammans runt den där skärmen och det är ingenting vi skäms för.