Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

”Vi samlare är en speciell sort”

Musse Pigg har genom Lasse Åbergs försorg blivit kultur. Nu får han ännu ett bevis på att hans samlingar håller hög kvalitet genom att han nominerats till priset Årets samlare som delas ut på Antikmässan i kväll.

I sommar är det tio år sedan Åbergs museum i Bålsta öppnade de gamla ladugårdsdörrarna och visade vad den lilla Disneyfiguren egentligen var för typ från början. Lasse Åberg har koncentrerat sitt samlande till ”the golden years”, 1928–1938.

– Musse var från början busig, han slogs med Svart Petter och gav Mimmi blöta pussar. Sedan blev Musse-klubbarna i USA så populära att de blev större än scoutrörelsen. Då skulle han vara ett föredöme och blev en besserwisser med villaområdesbeteende. Till och med Walt Disney tyckte att Musse blev tråkig. Därefter gled Musse in i varumärkesträsket med alla kringprodukter.

Lite stillsamt påpekar Lasse Åberg att museet är ett av världens bästa med åtta av de tio främsta samlarobjekten, bland annat en leksaksmotorcykel med Musse vid styret och Mimmi där bak. Där finns världens första seriefigur, Yellow kid, som presenterades av New York-tidningen The World 1895, vilket fick upplagan att stiga.

För den som inte är helsåld på Disneyvärlden finns mycket annat i museet som serietidningar, dockor, leksaker, förpackningar, emaljskyltar och inte minst konst, bland annat Andy Warhol, Roy Liechtenstein och Lasses egna verk.

Han var ingen samlare som barn utan halkade in på den banan när han upptäckte popkonsten då han gick på Konstfack. Han kallar Musse­samlandet en nonsenslek i början av 70-talet som blev allvar när han slog sig ihop med Sture Hegerfors och samlingarna visades på Liseberg i slutet av 90-talet.

Men Lasse Åberg närde en dröm om ett eget museum och när den rivningsdömda ladugården i Bålsta dök upp framför hans ögon påbörjades arbetet att förverkliga den. Det som gömts i lådor och förråd kunde plockas fram för att förverkliga hans ambition att sprida kulturhistoria och berätta om leksaksakers utveckling.

Hans skötebarn är ingen lysande affär.

– Vi har nätt och jämt näsan över vattnet. Men som tur var så satsade vi inte bara på kultur.

Därför finns Trazankojan för barnen, butik med bland annat Lasses egendesignade föremål och restaurangen som vid lunchtid en vanlig onsdag är nästan fullsatt.

Han har en förhoppning att intresset kan öka efter nomineringen som Årets samlare.

– Jag känner stolthet och ser det som ett erkännande. Men samtidigt är det lite fishy. Vi samlare är en speciell sort, lite Stig-Helmer och lite asperger light.

Museiägare och samlare

Namn: Lasse Åberg

Ålder: Född 1940.

Gör: Grafisk designer, konstnär, manusförfattare, filmregissör, musiker och skådespelare. Är sedan 1980 förknippad med rollfiguren Stig-Helmer från ”Sällskapsresan” med efterföljare, den senaste filmen kom förra året, ”The Stig-Helmer story”. Har medverkat i barnprogram som Trazan Apansson och spelat med Electric Banana Band. Har formgivit mönstret på tyget i tunnelbane­vagnar och årets officiella Vasaloppsaffisch.