Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Villa annorlunda

Från gatan ser det nybyggda huset uppe på bergstoppen i Mälarhöjden ut som ett vanligt trähus med sadeltak. Men på nära håll ser man att det är något som inte stämmer …

Gaveln på den ljusbrunt tjärade furufasaden skjuter mäktigt upp på toppen av berget i Mälarhöjden i Stockholm. Det är lätt att tro att det döljer sig ett gigantiskt hus bakom. Men går man runt hörnet blir man överraskad. Gaveln är inte kortsida – utan långsida.

Huset krymper och byter dessutom utseende; på kortsidorna har arkitekterna valt att klä fasaden i likadan zinkplåt som på taket.

Taket ser nästan ut att ”rinna” ner längs fasaden.

När arkitekterna Annica Carlsson och Stefan Sjöberg ritade åt sig själva prövade de flera olika husvarianter på var sin kant.

De drog åt lite olika håll i början. Annica försökte få ihop volymerna, göra huset kompakt som ett tajt båthus. Stefan laborerade med riktningar och vinklingar.

– Vi ritade och förkastade, för att sedan komma tillbaka och till slut enas om en gyllene kompromiss, säger Annica Carlsson.

Tomten avgjorde att det blev ett samlat hus i tre våningar med gjuten grund, högst upp på det kullriga berget.

– Vi ville inte spränga. Jag tycker att huset landade fint på tomten, säger Annica Carlsson.

Att det blev just den här tomten var lite av ett impulsköp. Av en tillfällighet fick de syn på annonsen om den obebyggda bergstomten i det brokiga området, med allt från sekelgamla trähus till villor i mexitegel.

– Vi var här och tittade en idyllisk aprilkväll. Det var alldeles tyst, nästan romantiskt när barnen gick ut på skogstomten och plockade blommor, berättar Stefan.

Utsikterna var nästa fråga. Var skulle fönstren placeras?

De klurade, vred och vände för att få utsikterna rätt.

I sydväst byggde de uteplats mot skogen. Här är nästan hela sidan glasad. Gränsen mellan ute och inne är utsuddad.

De som går förbi på den allmänna stigen utanför ser rakt in på allt som familjen gör.

– Det är klart att man inte går naken här nere. Men det är bra att det passerar lite folk. Annars skulle det kännas ensamt, säger Stefan som vant sig vid tätt grannliv efter en längre tid i radhus.

– Men kanske ordnar vi någon avskärmning så småningom.

I den stora soffhörnan är det omvänt. Här kan familjen sitta skyddad och blicka ner från berget genom det stora fönstret mot grannarna längre ner på gatan. Här finns också husets kamin att fästa blicken på. Här umgås man, spelar spel eller pratar. Ingen tv – den är förpassad till nästa våningsplan.

Bottenvåningen är den publika. Det är här man umgås med familjen eller med vänner.

Husets lilla hall öppnar direkt upp mot vardagsrummet och köket, där den stora köksön är som en kommandobrygga för resten av bottenvåningen.

Framför köket och det långsmala köksbordet har de lämnat en stor yta tom. En plats för lek, Sing-star eller dans.

– Jag gillar verkligen barkök, säger Stefan. Här står man och lagar mat samtidigt som man är vänd mot barnen som leker. Eller så får alla plats att laga mat tillsammans.

Hela köket går i svart – med Ikea-stommar och luckor i svart ek. Kyl och frys är gömda bakom luckor och även ugnen och mikron är svarta. Det enda som avviker är den stora specialgjorda bänken i rostfritt, och fläkten som hänger fritt ner från taket. En vanlig inbyggnadsfläkt – med motorn på taket för att minska ljudet – har fått en fyrkantig inklädnad i spegelglas.

Fläkten försvinner nästan när skogen utanför eller rummet runt omkring reflekteras i speglarna.

Annica och Stefan hade planer på ett öppnare samband även uppåt. I ett läge under planeringen var trappan placerad i mitten och en del av rummet var öppet i två plan.

Men det förkastades och i stället flyttades trappan ut i hörnet. Det gör att huset känns ännu större än sina 155 kvadratmeter eftersom man måste röra sig genom alla delar av huset för att komma vidare uppåt.

I toppen av trappan till andra våningen har utsikten bytt väderstreck. Genom det stora uppglasade fönstret i nordväst blickar man ut mot de höga träden som de bevarat, och vidare ut mot husen i Mälarhöjden.

Här i vardagsrum nummer två står teven. Men den är inte i fokus. Utsikten är minst lika viktig och därför är soffan vänd ditåt.

Runt vardagsrummet ligger de olika sovrummen: föräldrarnas och de två döttrarna Veras och Ylvas. Äldsta dottern Vera har fått vara med och bestämma över sitt rum. Det blev ett eget fönster ovanför sängen ut mot trappan.

– Så kan jag sitta här och ha koll på vem som kommer och går, säger Vera.

Veras rum är ett exempel på planering av detaljerna redan från start. Ett bordsben från formgivaren Jasper Morrison och en skiva med lufthål för elementen blev till ett specialgjort skrivbord framför fönstret.

– Roligt att tänka på alla detaljer redan från start när man ritar och vet precis vad varje person vill ha, säger Stefan.

Andra genomgående detaljer är bronsfärgade aluminiumhandtag och knoppar som går igen i alla rum.

Mörka mustiga färgval återkommer också. Träpartierna kring fönstren har målats i en varm brun ton. De specialgjorda trappräckena i vanligt plattstål kring genomskinligt glas har svartmålats.

Men färgvalet som märks mest är de mörka trägolven på andra och tredje våningen. Furugolvets mjuka fibrer har borstats bort och kvar är de hårda ådringarna. På plankorna ligger ett svart-brunt pigment och hårdvaxolja ovanpå det.

Att gå på den skrovliga ytan blir nästan som ett slags fotmassage.

Nästa trappa uppåt är smal och brant som vore den en lejdare. Här är utsikten ännu ett snäpp vidare. De gamla träden har glesnat och man ser ännu längre. På långt håll skymtar Bromma, ett stänk av Mälaren och Kista Science Tower.

Här på vindsplanet, i det tredje vardagsrummet, står vilstolarna redo för tepausen eller för att vid varmare väder bäras ut på tak­terrassen – rakt ut i trädtopparna.

Villa VY

Vad:Treplansvilla i Mälarhöjden, Stockholm.
Arkitekter: Annica Carlsson och Stefan Sjöberg.
Byggår: Augusti 2007–juni 2008.
Yta: 155 kvm fördelat på tre plan.
Grund: Platsgjuten direkt på berget.
Stomme: Trä med sprutad träfiberisolering.
Kostnad: Cirka 16 000 kr/kvm inklusive moms, exklusive tomtköpet.