Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 12:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/bostad/vita-vaggar-och-fria-ytor-rena-lyftet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bostad

Vita väggar och fria ytor rena lyftet

Även en villa byggd på 2000-talet kan behöva en ansiktslyftning, speciellt om den är hem för tre växande barn. Med hjälp av en proffsinredare hittade familjen sin stil – en ljus och luftig bas, med glada färgaccenter. Och fick på köpet en bra grund för att organisera hemmet.

Elva års slitage från en barn­familj sätter sina spår även i en modern villa, byggd så sent som år 2000. Och är barnen tre till antalet och med andra behov än när de var små, kan huset behöva rensas, anpassas och göras mer praktiskt och användbart för hela familjen.

Någon jätterenovering var aldrig på tal – utan det handlade mer om att fräscha upp, organisera och att hitta en linje i inredningen.

Egna idéer om förändringar fanns förstås, men familjen beslutade sig till slut för att anlita experthjälp, i form av inredaren Jonas Lindius. Han har hjälpt till att rensa bort, gjort en total ytskiktsrenovering med ommålning och byten av alla lister och dörrar – och också försett hemmet med en del charmig vintage-inredning.

Förändringen genomfördes på bara ett par veckor.

– Det blev ett totalt lyft för vårt hem, något vi aldrig hade lyckats genomföra själva. Vi fick hjälp att hitta stilen vi inte visste att vi hade, vittnar familjen.

Resultatet blev ett ljust och luftigt hus, med vit bas och många glada färgaccenter, både i möbler och andra blickfång – som den djärva Designers Guild-tapeten i grönt och rosa på en mindre vägg vid matbordet. En enhetlig vit basfärg gör det enklare att byta tavlor och textilier efter säsong och smak – enklare än att tapetsera eller måla om. I sängkammaren, ett rum för vila och avkoppling, blev dock valet mjukare och mer rofyllda toner i inredningen.

På köpet har familjen också fått en bra grogrund för hur man kan skapa ett fungerande hem för en barnfamilj. Och som vanligt handlar det om ganska enkla råd, som ibland kan vara nog så svåra att efterleva:

1. Rensa bort allt som inte behövs. Avsätt en låda eller ett skåp för sådant som ni verkligen vill spara, men som egentligen inte fyller någon funktion. Sortera efter principen: spara, släng, ge bort, sälj.

2. Lämna stora ytor fria, både på väggar och golv. Välj ut några möbler eller konstverk som får ta plats, då står de fram så mycket bättre.

3. Våga vara er själva i inredningen! Blanda dyrt med billigt, gammalt med nytt och strunta i vad andra tycker. Köp några inredningstidningar och riv ut det ni tycker om, skapa ett personligt ”mood-board” och utgå från det i er inrednings­planering.

I dag tycker familjen att det bästa med bostaden är att den efter rensning och renovering har blivit så luftig.

– Nu kan vi verkligen njuta av vårt fina hus igen! Det finns yta för lek och dans – barnen har en gemensam spel- och tv-hörna på övervåningen och middagshörnan bjuder in till långa middagar med mycket prat och mys.

Hemma hos en trebarnsfamilj

Bostad: Villa i en norrförort till Stockholm.

Storlek: 6 rum och kök, 180 kvadratmeter.

Byggår: 2000, totalt ytrenoverad 2011 med hjälp av Jonas Lindius, Scandinavian Lifestyle.

Inredningstänk: Förutsättningarna inför renoveringen var att hemmet praktiskt ska ­fungera perfekt och vara modernt, med inslag av färg och lekfullhet i val av textilier och konst.

Inredningstips: Enhetlig vit basfärg gör det enkelt att byta tavlor och textilier. Många färgaccenter skapar glädje. Våga vara er själva i inredningen, men ta gärna experthjälp för att hitta er stil!

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt