Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från 60plusbanken

Pensionärer upplever sig bortsorterade från banker

Från 60plusbanken

Enligt rapporten Bolånekompassen 2022, presenterad av Bluestep Bank, känner nära hälften av landets pensionärer sig inte prioriterade hos den traditionella banken. Samtidigt upplever 24 procent av pensionärerna att banker inte är för dem. 

– De här siffrorna bekräftar vad vi egentligen redan vet genom samtal med våra kunder varje dag – att många äldre upplever sig bortsorterade av banker. Bortsållningen leder till ett utanförskap för en grupp där många redan kämpar med sin ekonomi. Det finns helt enkelt inte banktjänster som tar hänsyn till äldres villkor, säger Sandra Lillienberg på 60plusbanken.

Läs mer om 60pluslånet

Undersökningen ”Bolånekompassen” har genomförts av Axiom insight på uppdrag av Bluestep Bank för att ta reda på befolkningens syn på privatekonomi och bolån. Den visar bland annat att 24 procent av landets pensionärer inte känner att de traditionella bankerna är till för dem, samtidigt som 42 procent av pensionärerna inte känner att de är prioriterade kunder hos sina banker.

– Många äldre har skött sina betalningar och amorterat av på sitt bolån. Men när man sedan vill utöka sitt lån hos den traditionella banken är den låga inkomsten ett hinder för att få ett lån. Trots att många   sitter på stora värden i sina bostäder, säger Sandra Lillienberg som är chef på 60plusbanken.

Klarar inte kalkylkraven

Sandra Lillienberg berättar att 60plusbanken arbetar för att möjliggöra en bättre vardagsekonomi hos fler pensionärer.

– Ofta handlar det om att pensionärer inte klarar de kalkylkrav som bankerna har. Det är ganska mycket pengar du måste ha kvar för att leva på när kalkylen har satts ihop. Med ränta och amortering på bolånet blir det inte så mycket kvar i plånboken, säger hon och fortsätter:

– Vårt lån är amorteringsfritt och du betalar ingen månatlig ränta. Räntan läggs i stället till lånet och betalas först den dag du säljer eller flyttar. Det gör att månadskostnaderna inte ökar, vilket i dagens ekonomiska läge med skenande prishöjningar kan bli en avgörande skillnad när elräkningen kommer. Har du ett bolån idag, men söker ett lån hos oss, löser vi alltid bolånen. Det innebär att kunden blir av med den månatliga kostnaden de har idag för det bolån de har hos en annan bank.

Tillgodogör sig bostadens värdeökning

60pluslånet ger pensionärerna en chans att tillgodogöra sig bostadens värdeökning medan de fortfarande bor kvar. Det vanligaste är att kunderna väljer att låna en större summa som betalas ut som ett engångsbelopp eller att varje månad få en mindre summa utbetalad så att man exempelvis kan bibehålla den levnadsstandard man är van vid.

– Vi har alla typer av kunder – allt från de som lever på minsta marginalen till de som bor i stora villor. Ibland finns det en bild av att vi är riktade till de som har det väldigt tufft ekonomiskt, men vår målgrupp är väldigt bred, säger Sandra Lillienberg.

Läs mer om 60pluslånet