Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Adapteo

Kommuner behöver en flexiblare stadsplanering för att möta äldrevårdens utmaningar

Från Adapteo

Var femte svensk över 55 år är rädd för att förlora kontakten med sina nära och kära när de flyttar till ett äldreboende. Nästan lika många oroar sig över att förlora sitt sociala umgänge. Det visar en ny undersökning från Novus och Adapteo. 

– Vi vill inte att våra äldre ska känna sig isolerade och ensamma i sina egna hem. Vi måste kämpa mot hemsamheten, säger Camilla Hensäter, vd på Adapteo Sverige. 

LÄNK: Läs mer hos Adapteo

Enligt WHO är ett aktivt och socialt liv en rättighet för alla människor oavsett ålder, samtidigt som det är viktigt ur ett samhällsekonomiskt och folkhälsoperspektiv. En ny undersökning från Novus och Adapteo visar att 35 procent av befolkningen mellan 55 och 89 år anser att närhet till sociala mötesplatser med butiker och caféer samt möjlighet att ägna sig åt sina intressen är viktigt vid valet av äldreboende. Samtidigt är var fjärde person orolig för att bli ensam och isolerad i det nya hemmet.

– Rädsla för social isolering som grund till hemsamhet är något vi måste bli bättre på att prata om, säger Camilla Hensäter, vd hos Adapteo.

– Enligt WHO är ett aktivt och socialt liv en rättighet för alla människor oavsett ålder, fortsätter hon.

”Vi har en bra lösning”

Adapteo bygger, hyr ut och säljer anpassningsbara byggnader för bland annat vård- och äldreomsorgen. För de som är i god hälsa och kan leva självständigt hemma har de till exempel tagit fram ett bostadshus med bekväma matsalar och gemensamma utrymmen för hantverk, motion och musik.

– Vi har en bra lösning på en av äldrevårdens största utmaningar. Med våra anpassningsbara byggnader kan man växla upp och växla ned behovet på ett hållbart sätt jämfört med att bygga nya byggnader som står tomma när behovet av dem inte finns kvar, säger Camilla Hensäter.

Upphandlingar styrs av pris

Idag styrs upphandlingar av äldreboenden till stor del av pris vilket har gjort att de boendes möjligheter till ett socialt liv ibland nedprioriteras. Det syns även i den nya undersökningen där fyra av tio deltagare har lågt förtroende för hemkommunens förmåga att ordna ett attraktivt äldreboende. Camilla Hensäter betonar att Sveriges kommuner måste ta hänsyn till att våra äldre är aktiva längre samt att de måste se över sociala sammanhang vid planeringen och placeringen av äldreboenden.

– Allt annat är ett svek mot våra äldre. Hemsamhet är ett stort problem. Att så många är oroliga för att bli ensamma i hemmet vid en flytt till ett äldreboende är något som kommunerna måste ta på allvar. Forskning från hela världen visar att just sociala aktiviteter och sammanhang är viktiga faktorer för att bromsa åldrande och minska vårdbehovet, avslutar hon.

LÄNK: Läs mer hos Adapteo