Är du affärsjurist inom telekom? Då har du dragit en lönemässig vinstlott i jämförelse med dina juristkollegor i andra branscher. Andra sätt att få hög lön är att ha en beslutsfattande roll eller att bli partner på en större affärsjuridisk byrå, menar Caroline Lindeberg, löneexpert på fackförbundet Akavia.
Det är många faktorer som styr våra löner. Inte bara var i landet vi arbetar utan även bransch, sektor, befattning och vilket ansvar vi har.
– Bland juristerna finns allt från handläggare till chefsjurister och chefsrådmän, så det finns stora lönespridningar. Om du har en beslutsfattande roll får du självklart högre lön än om du bereder juridiska ärenden, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia, fackförbundet för akademiker.
Jurister som jobbar i telekomföretag har högst lön, medianen ligger på 77 400 kronor.
– Det kan jämföras med min bransch, alltså arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, där medianlönen är 59 800 kronor.
Åklagare och jurister inom försäkring har cirka 60 000 kronor i månaden, medan bank och finans ger en månadslön på 64 000 kronor.
– Alla sektorer där du kan ta bra betalt av kunden ger större möjlighet till högre lön. Är du dessutom partner på en större affärsjuridisk byrå kan du nå riktigt höga lönenivåer. Men självklart kan det innebära krävande arbetstider och leveransförväntningar.
Även var i landet du arbetar har betydelse. En jurist i Stockholm tjänar cirka 7 000 kronor mer än kollegan i Malmö/Lund – 51 000 kronor i månaden jämfört med 43 800.
Expertens 10 bästa tips för högre lön
Våga ta chansen
Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.
– Med vår statistik får du en uppfattning om löneläget för chefer och ett bra riktmärke inför ditt lönesamtal. Men det är först när du finfördelar den som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg som hjälper dig i lönesamtalet, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
Du kan med hjälp av lönestatistiken jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch.
– Så läs på, tänk efter och ta hjälp av våra rådgivare. Du har ju samma jobb och krav på dig oavsett om du gör en bra förhandling eller inte. Så varför missa chansen att våga lite mer?
Ta förhandlingen på allvar
Tänk också på att de största möjligheterna att göra ordentliga lönekliv finns när du byter tjänst.
– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar, säger Caroline Lindeberg.
– I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet, missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du sämre möjligheter att höja din lön med stora påslag, avslutar hon.