Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från ancestry

”Det är lite som att läsa en spännande deckare”

Niclas och hans fru Magdalena ville veta mer om sina rötter. 

– Det hela började lite på skoj. Vi tog varsitt DNA-test och skickade in till Ancestry. Nu är det superspännande – det finns mycket kvar att utforska, säger Niclas. 

Testa Ancestry gratis i 14 dagar.*


Det var för Niclas och Magdalena som för många andra. Dels är det intressant att få veta mer om sin historia, dels dör den äldre generationen ut och med dem skrönor och historiska berättelser.

– Det jag visste tidigare kom från min mormor och mina föräldrar. När jag var liten berättade min mormor om släkten och förfäder längre tillbaka i tiden, säger Niclas, och fortsätter:

– När sedan den äldre generationen en dag plötsligt inte längre finns där att fråga så upptäcker man snabbt att man vet ganska lite om sin egen genetiska historia.

När Niclas och Magdalena hade skickat in sina DNA-test fick de också ta del av släktforskning som gjorts genom åren av andra människor i släkten – och inte minst vad de kommit fram till. Men det saknades stora delar, framförallt långt bak i tiden.

– I DNA-testen fick vi ganska olika svar – naturligtvis. Men där såg jag att jag hade rötter från andra delar än bara Sverige. Jag hade spår i Finland, Norge, Baltikum och sedan lite i norra Indien. Min hustru hade mestadels från Finland eftersom alla på hennes mammas sida är från just Finland. Men vi hittade även USA och Irland i hennes kopplingar. Vi började med Ancestry före pandemin, men under pandemin fanns mer tid att utforska det hela.

Vill ge barnen släktens historia

Niclas och Magdalena gjorde inte detta av bara egen nyfikenhet, utan även för sina barns skull. Att kunna ge dem släktens historia – och det fanns förhoppningar om att hitta någon känd historisk person eller någon i släkten som hade gjort något annorlunda, spännande … eller till och med brottsligt.

– Det kittlade lite – som att läsa en deckare som man bara vill fortsätta att ta del av för att få veta alla intriger och komplotter, säger Niclas med ett skratt.

Upplevelsen av Ancestry är mycket god, inte minst för att tjänsten har ett väl utbrett sökande i Sverige och andra länder västerut.

– Ancestry är enkelt att arbeta med och det ger hela tiden nya tips på ”upptäckter och matchningar”, det vill säga eventuellt nya familjeband till nya personer. Och när man väl har granskat ett av dessa tips och godkänt så väntar ännu fler tips. Men det gäller att granska tipsen noga, läsa födelseattester, personbevis och vigselbevis, där man kan få reda på kopplingar till andra familjemedlemmar och på så sätt se till att man verkligen är på rätt spår, säger Niclas.

Berätta lite om vad ni kom fram till? Har ni några spännande avlägsna släktingar?

– Vi har lyckats gå flera hundra år tillbaka i tiden – vissa matchningar har lett oss ända till 1600-talet. Och det finns mycket spännande att läsa om de olika släktingarna. Vi har hittat personer som blev fängslade på Långholmen i Stockholm, vi har följt utvandrare till Amerika och tillbaka. Vi har släktingar som varit handelsmän i södra Europa, träbaroner, personer som härjat på Irland och en och annan soldat som stridit för Sverige i olika krig, svarar Niclas, och innan han avrundar:

– Det är spännande läsning och ännu har vi långt ifrån kommit till slutet av våra familjers rötter – det finns mycket kvar att upptäcka och läsa om.

EXTERN LÄNK: Upptäck din härkomst med hjälp av ett DNA-test

*Endast en provperiod per person. Allmänna villkor gäller.