Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från ancestry

Så hittar du släkten i Nordamerika

Från ancestry

Hur många svenskar vet var på jorden de har sina avlägsna släktingar?

– 1,3 miljoner svenskar emigrerade till USA på 1800- och 1900-talet – där kan man upptäcka mycket, säger Laura House, som är genetisk genealog på Ancestry ProGenealogists. 

Testa Ancestry gratis I 14 dagar*

Man kan släktforska av många olika anledningar. Vissa som söker sina rötter via Ancestry gör det för att de är adopterade och vet nästan ingenting om sitt ursprung. Andra vill ta reda på mer och se hur långt tillbaka de kan komma.

Vem vet, man kanske har någon kunglighet långt bak i tiden som avlägsen släkting? Eller någon stor filosof, konstnär eller upptäcktsresande?

Släktforskningsföretaget Ancestry är med sin DNA-spårning perfekt för den som vill veta mer om sin historiska bakgrund – och på så vis finna även avlägsna släktingar som lever idag, kanske i en helt annan del av världen. Ancestrys databas med 22 miljoner individer är den största av sitt slag i världen.

Som svensk, vad kan man förvänta sig att finna?

– Om inte du eller dina förfäder nyligen invandrade till Sverige, kan svenska testtagare upptäcka att de flesta av deras närmaste DNA-matchningar också är svenska. De kommer sannolikt att ha hundratals mer avlägsna matchningar i USA, som ett resultat av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerade och populariteten för genealogiska DNA-tester i USA, svarar Laura House och fortsätter:

– Om du bygger ditt släktträd och granskar hur träden i ditt DNA matchar, bör du upptäcka hur ni är släkt. Du kan också skicka ett meddelande till dina matchningar med Ancestrys interna meddelandesystem, och de kanske kan skicka värdefulla berättelser och fotografier av dina förfäder till dig.

Vad är DNA-testningens styrka?

– Jag skulle säga att det är ett tekniskt mirakel. Det har gjort det möjligt för hundra tusentals människor att lära sig mer om vilka de är och varifrån de kommer, även i fall där traditionella dokumentär forskning inte är möjlig.

Upptäck din härkomst med hjälp av ett DNA-test

*Endast ett provabonnemang per person. Allmänna villkor gäller.