Växtbaserad mat hyllas och lyfts gärna fram av professionella kockar.
Men Pia Qvarnström, skapare av smaksuccén Bärta, tycker de oftast missar en avgörande detalj.
– Generellt tycker jag det finns en extrem ängslan bland kockar att använda protein som inte är kött, säger hon.
EXTERN LÄNK: Här kan du köpa Bärtas produkter online
Idag är veganska och vegetariska rätter en naturlig del av de flesta restaurangmenyer. På bara några år har utvecklingen rusat. Men kocken Pia Qvarnström, som ligger bakom proteinprodukten Bärta, tycker kollegorna i branschen kan göra mer:
– Många tycker det är kul att jobba med blomkål och rotfrukter i olika former. Det är förstås jättekul, men det är ingen fullvärdig måltid. Du behöver någon form av protein och där finns en kunskapslucka, säger hon.
Enligt Qvarnström är det en vanlig åsikt bland kockar att växtbaserade produkter med protein är dåliga halvfabrikat – medan dess animaliska motsvarighet inte är det:
– En hantverksmässigt lokalt tillverkad korv är också ett halvfabrikat, likaså gourmetosten. Det är ju ingen som gör sin egen ost i restaurangen. Poängen är att vi äter en massa halvfabrikat som inte är dåliga, men det finns en föreställning om att dåliga varianter i högre grad gäller vegansk mat än animalisk.
”Kan vara svårt att få kockar att lyssna”
En annan faktor som spelar in är rädslan att hantera produkter man inte är van vid, tror Qvarnström:
– Jag har märkt att det kan vara svårt att få kockar att lyssna. Det finns förstås undantag med kockar som tycker Bärta är superspännande, medan andra har någon sorts stolthet och inte kan ta emot tips utifrån trots att det är en ny råvara. Man ger det inte en chans, helt enkelt.
De kockar som vågar testa Bärta har inte ångrat sig, menar Qvarnström:
– Man tycker det är roligt att laga mat med våra produkter. Många blir eld och lågor första gången, man vill hem direkt och testa idéer, säger hon och fortsätter:
– Smaken, saftigheten och att det är svenska ärtor är det som oftast lyfts fram. Framför allt är man nöjd med att man smaken är så bra, man behöver inte dölja den med något annat.
”Vår burgare är inkörsporten”
Det var när Qvarström testade olika varianter på den indonesiska rätten tempeh som Bärta föddes. Hon bytte ut sojabönorna i originalreceptet mot svenska ekologiska gula ärtor och satte ihop en unik kryddblandning. Alla Bärtas produkter tillverkas hantverksmässigt i Karlshamn.
– Jag brukar säga att vår burgare är inkörsporten. Den är enkel att tillaga smakar allra bäst grillad. Våra rökta pålägg kan man lägga direkt på mackan, de har blivit väldigt populära på senare tid.
Produkterna säljs i hundratals matbutiker runtom i landet och minst ett tiotal restauranger använder Bärta i sina menyer.
– Vi säljer till grossister och har inte mycket kontakt med slutkonsument, men jag vet att en hamburgerkedja i Stockholm serverar Bärta.
Qvarnström sätter sitt hopp till nästa generations kockar att våga ta steget till ännu fler växtbaserade rätter på restaurangerna:
– För yngre är det mer naturligt att jobba med växtbaserad mat. En vegansk korv äter man inte bara för att den är vegansk, utan för att man tycker den är god.
EXTERN LÄNK: Rik på protein, fibrer och god – därför är Bärta så bra
FAKTA: BÄRTA
Bärta är ett växtbaserat alternativ på marknaden som är snällt mot både miljö, klimat och hälsa - samtidigt. Något riktigt gott på svenska och ekologiska råvaror med låg klimatpåverkan, tillverkat i Sverige. Veganskt, glutenfritt och utan tillsatser.
Ärtorna odlas i Sverige och groddas och fermenteras till kulinariska läckerheter i produktionsköket i Karlshamn.
Just nu finns Bärta i åtta varianter med flera olika smaker: Bärta burgare umami, Bärta bitar chili & lime, Bärta filé spiskummin & citron, Bärta helbit rå & naturell, Bärta helbit rå & naturell höstärta, Bärta helbit alspånsrökt, Bärta helbit enrisrökt höstärta, Bärta helbit rosmarin & vitlök.
Bärtas produker finns i hundratals matbutiker i Sverige.