Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Bärta

Grillknepet – som får familjen äta mer grönt

Ta hjälp av grillen – för mer grönt till familjen på matbordet.

Kocken Pia Qvarnström avslöjar bästa knepen.

– Det mesta smakar godare grillat och det är ett enkelt sätt att upptäcka nya smaker, säger hon.

EXTERN LÄNK: Här kan du köpa Bärtas produkter online

Sommar, sol – och växtbaserat på grillen. Den stundande ledigheten är ett perfekt läge för familjen göra en grön omställning på tallriken. I alla fall om du frågar Pia Qvarnström, kock och skapare av smaksensationen Bärta:

– Att grilla är roligt och gott. Det finns mycket produkter, som våra egna för den delen, som man lätt kan prova. På sommaren har man dessutom mer tid att testa andra rätter än de man snurrar på varje vecka, säger hon.

Hon har i många år jobbat för att lyfta fram växtbaserad mat och ser ett ständigt ökande intresse för den – vilket inte minst syns i butikernas hyllor:

– Växtbaserad mat har alltid funnits, men det har inte varit så lätt att hitta den. Idag är kunskapen och utbudet så pass stort, vilket också gör det enklare att välja det istället för kött.

”Många som vill testa växtbaserat”

Qvarnström själv kan sägas, i alla fall delvis, vara en anledning till att ha bidragit till utvecklingen. För några år sedan experimenterade hon med tempeh, en indonesisk rätt baserad på sojabönor. I hennes version byttes bönorna mot svenska ekologiska ärtor – och Bärta såg dagens ljus.

– Det saknades ett klimatsmart och framför allt gott alternativ som var enkelt att ta till sig. Vill man att folk ska äta mer grönt och mer hälsosamt måste man också sänka tröskeln, säger hon och fortsätter:

– Jag träffar många som vill testa växtbaserat men som står lite handfallna inför det. Där behöver man ofta hålla dem hårt i handen, i alla fall till en början.

Vilka är dina bästa råd till den som vill äta mer växtbaserat?

– Köp en kokbok eller börja följa någon matbloggare som lagar den typen av mat, kolla recepten och börja laga själv. Starta med en rätt i veckan och öka gradvis.

”En riktig familjeprodukt”

Som barnfamilj är det lätt hänt att hamna i korv- och kötbullekarusellen – men enligt Qvarnström kan Bärta vara starten till en kursändring:

– Vi har märkt att Bärta bitar chili & lime är en riktig familjeprodukt, man har sett en och annan härlig video där ungarna bara trycker i sig Bärta (skratt). Den här sötsyrliga kombinationen verkar gå hem.

Hon lyfter även fram Bärtas burgare som en grön inkörsport för familjen:

– Barn gillar ju när saker ser likadant ut, här kan de få sin burgare med ketchup och alla tänkbara favorit-tillbehör. Det är ett säkert kort.

Qvarnström rekommenderar att inte forcera fram intresset för växtbaserad mat:

– I andra kulturer är barn vana vid att äta exempelvis linser och vegetariska röror, det är en naturlig del av matupplevelsen. Jag tycker man ska tänka likadant, ställ fram maten och uppmuntra gärna, men gör det inte till en ”grej”. Det ska kännas lustfullt och naturligt.

EXTERN LÄNK: Rik på protein, fibrer och god – därför är Bärta så bra

Fakta: Bärta

Bärta är ett växtbaserat alternativ på marknaden som är snällt mot både miljö, klimat och hälsa - samtidigt. Något riktigt gott på svenska och ekologiska råvaror med låg klimatpåverkan, tillverkat i Sverige. Veganskt, glutenfritt och utan tillsatser.

Ärtorna odlas i Sverige och groddas och fermenteras till kulinariska läckerheter i produktionsköket i Karlshamn.

Just nu finns Bärta i åtta varianter med flera olika smaker: Bärta burgare umami, Bärta bitar chili & lime, Bärta filé spiskummin & citron, Bärta helbit rå & naturell, Bärta helbit rå & naturell höstärta, Bärta helbit alspånsrökt, Bärta helbit enrisrökt höstärta, Bärta helbit rosmarin & vitlök.

Bärtas produker finns i hundratals matbutiker i Sverige.