Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från Bonnier News

Fördomar sprids med algoritmer

Från Bonnier News

Data ses ofta som absolut och neutralt, men fördomar kan byggas in i algoritmer.

Det visar studier av mjukvaruutvecklaren Tonima Afroze.

Nu är hon årets vinnare av Bonnier News Rising Star In Tech och hyllas som en kvinnlig förebild för kommande generationer inom teknikbranschen på årets WING Summit.

För att lyfta fram kvinnliga förebilder, entreprenörer och innovatörer inom teknikbranschen har priset Bonnier News Rising Star in Tech instiftats.

Priset delades ut för första gången under The WING Summit på Grand Hotel i Stockholm i september och som vinnare utsågs mjukvaruutvecklaren Tonima Afroze.

Med sina studier inom teknik och data har hon visat på att fördomar kan finnas i algoritmer och maskininlärning – och hur det kan påverka oss.

I motiveringen står det att hon är ”lysande och ödmjuk” i sitt arbete med att arbeta mot fördomar inom maskininlärning och algoritmer.

”Hon har efter sina studier på KTH och vid University of Oxford utvecklat mjukvara för olika branscher samtidigt som generöst har delat med sig av sin kunskap om hur fördomar förs vidare i data och vilka ödesdigra konsekvenser det får i en tid då vi förlitar oss allt mer på data som grund för beslut”, står det vidare i motiveringen.

Vill lyfta fram förebilder och innovatörer

Syftet med priset är att uppmärksamma mångsidiga talanger, belysa kvinnor inom teknikbranschen och lyfta fram förebilder för kommande generationer. Priset tilldelas någon som är en skarp innovatör och som delar Bonnier News värderingar kring samarbete, lärande och att dela med sig av sin kunskap i syfte till att göra världen till en bättre plats. De två andra finalisterna av alla som var nominerade till priset var Dr Silvia Hüttner och Farhia Mohamed Muse.

Silvia Hüttner jobbar genom sitt arbete i Mycorena för att utveckla matindustrin för en bättre och mer hållbar värld. Hon har tagit steget från studier i den akademiska världen till företagsvärlden där hon fortsätter att verka mot ett bestämt mål med självklart fokus på att använda sin kunskap till att göra världen till en bättre plats.

Farhia Mohamed Muse arbetar aktivt för att få unga tjejer från förorten intresserade av techbranschen och vill visa att det finns förebilder inom tech överallt. Målet med hennes arbete är att göra samhällsnytta vare sig hon jobbar med läxhjälp, på Kodcentrum eller som utvecklare på Pensionsmyndigheten. ”Alla kommer någon gång att vara pensionär” som hon uttrycker det. Hennes mål är att alla perspektiv ska få plats och att alla ska inkluderas på digitaliseringsresan.

Så arbetar Bonnier News Tech med mångfald

Priset delades ut i samband med The WING Summit, en konferens för olika aktörer inom näringsliv och utbildning där frågor om mångfald, jämställdhet och inkludering diskuterades och belystes ur olika perspektiv.

På konferensen berättade Lina Hallmer, CTO på Bonnier News, bland annat om hur arbetet för mångfald är viktigt både för demokratiuppdraget och ur ett lönsamhetsperspektiv.

– På Bonnier News Tech bidrar vi till ett öppnare, intressantare, mer välinformerat och roligare samhälle genom att utveckla digitala produkter som attraherar, engagerar och är långsiktigt hållbara. Det kan vi bara göra om vi är en arbetsplats där vi själva också gör det vi vill uppnå, en organisation där människor med olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv kan enas runt vårt gemensamma, viktiga, uppdrag, sa Lina Hallmer på konferensen.

Hon berättade även hur hon och Bonnier News Tech arbetar med mångfald, bland annat med en mångfaldsgrupp.

– Istället för att ifrågasätta om och i så fall hur mångfald och inkludering gör oss bättre – vänd på frågan: Hur kan vi vara engagerande och relevanta för våra läsare, lyssnare och tittare om vi inte har en djup förståelse för deras liv och situation? Hur sannolikt är det att gruppen etniska svenska män i åldern 23-40 med ingenjörsexamen är den som har bäst förståelse för vår och våra läsares, lyssnares och tittares situation? Motsatsen till mångfald är enfald, avslutade Lina Hallmer CTO på Bonnier News Tech.

Så arbetar Bonnier News Tech