Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från Bonnier News

Lina Hallmer: Så jobbar vi för mångfald och öppenhet

Från Bonnier News
Lina Hallmer är CTO på Bonnier News.
Lina Hallmer är CTO på Bonnier News.

Mångfald, jämställdhet och inkludering – det är frågorna som står i fokus när olika aktörer inom utbildning och näringsliv möts på årets WING Awards, som för första gången anordnas i Stockholm i höst.

– Det här är ett sätt för oss att vara med och bygga långsiktigt för att arbetsplatser ska präglas av mångfald ur olika aspekter, säger Lina Hallmer, CTO på Bonnier News.

Under en konferens och prisutdelning i Stockholm kommer frågor om mångfald och inkludering att belysas ur olika aspekter genom diskussioner, utmärkelser och tal av inbjudna gäster. Kvällen avslutas med gala och prisutdelning på Grand Hotel.

Tillsammans med organisationen Raices, som står bakom konferensen, kommer priset Bonnier News Rising Star in Tech att delas ut för att uppmärksamma och lyfta fram kvinnor inom teknikbranschen.

– Vi ville dela ut ett pris på galan som uppmärksammar mångfald och kvinnor i branschen, för att uppmärksamma dem i deras karriär förstås, men också för att lyfta fram dem som förebilder för andra. Bonnier News Rising Star in Tech är ett pris som ska gå till en kvinna inom tech-branschen som vi ser stor potential i. De kandidater som har kommit in ser otroligt intressanta ut och vi kommer att få en utmaning i att välja en vinnare, berättar Lina Hallmer, CTO på Bonnier News.

Initiativet till utmärkelsen togs efter ett möte med organisationens grundare Claudia Adler på ”Women in Tech”-mässan, då hon berättade om sitt arbetet med WING-programmet och hur de med fokus på kvinnors utbildning belyser det som är grunden för att möjliggöra mångfald och inkludering på arbetsplatser.

– Vi har hög målsättning när det gäller hållbarhet, mångfald och öppenhet och allt som är hjälpsamt i det arbetet är intressant. Det stämmer med hur vi gillar att jobba, att de har med ungdomar i diskussionen och jobbar mångfaldigt för mångfald, säger Lina Hallmer.

Flera priser delas ut

Under galan kommer även förebilder och innovatörer inom andra kategorier att lyftas fram, bland annat delas det ut pris för ”Årets kvinnliga förebild”, ”Årets entreprenör”, ”Bästa utbildningsinitiativ” och ”Bästa arbetet för inflytande för kvinnors utbildning”.

Arbetet för mångfald kommer att belysas ur många olika perspektiv genom tal från personer med olika bakgrunder och erfarenheter. Bland rösterna finns till exempel Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige, Claes Hemberg, ekonomisk rådgivare och aktiv i Allbright foundation, Charlotte Brunnström, Program Manager på H&M Foundation, Michael Saliba, föreläsare, författare och influencer och Fredrik Bergljung, utvecklingscoach på Bonnier News Tech.

Lina Hallmer: Det finns ett affärsvärde i att öka mångfalden

För Lina Hallmer är det viktigt att synliggöra de kompetenta kvinnor som finns i branschen. Dels för att stärka dem som verkar just nu, dels för lyfta fram dem i sina roller som förebilder för nästa generation. Att jobba för mångfald är nödvändigt och viktigt för demokratiuppdraget, men även ur ett lönsamhetsperspektiv.

– Jag ska prata om varför det är så viktigt att vi lyckas med att transformera vårt uppdrag från papperstidningar till en ny och lönsam digital journalistik. Om vi inte lyckas med detta kommer det i förlängningen få negativ påverkan på vår demokrati, säger hon och fortsätter:

– För lyckas med en arbetsplats med lika många kvinnliga och manliga utvecklare så är det en god förutsättning om lika många intresserar sig för det tidigt och ser den inriktningen som en tillgänglig möjlighet.

Som CTO på Bonnier News ansvarar Lina Hallmer för all utveckling och IT inom koncernen, med allt från produktutveckling av sajter och appar till sladdar och Wifi.

– Som kvinna inom tech-branchen är jag ofta ”enda kvinnan i rummet”. Även om det de flesta gångerna inte spelar någon roll finns det ändå tillfällen då detta har betydelse för hur jag eller andra agerar, och det påverkar vad jag har för möjligheter. Detta gäller såklart även övriga mångfaldsaspekter och jag tror att en ökad mångfald kan ge möjlighet för alla att nå sin fulla potential, säger hon.

Mångfaldsarbetet och övertygelsen att det finns ett affärsvärde i att öka mångfalden är något som hon ständigt arbetar med tillsammans med sina kollegor på Bonnier News Tech.

– Vi har tydliga exempel på när vår mångfald på ett konkret sätt skapat affärsnytta, säger hon och berättar vidare:

– En fin grej som vi gör är mångfaldsgruppen, där vi tar tillvara på den kraft som finns i organisationen för att öka mångfalden. Det är ett initiativ från de som jobbar här om att få mandat för att driva frågor som leder till ökad mångfald. Jag tycker att den gruppen är ett bra exempel på hur man behöver arbeta med mångfald på flera sätt i en organisation och inte bara genom formella beslut och riktlinjer. Mångfaldsgruppen är mycket engagerad i hur företaget arbetar med att främja mångfald i allt från rekrytering, fördelning i ledningsgrupper och olika typer av kunskapsspridning.

Vad har du för mål och vision med ditt arbete?

– Mitt mål som CTO är att vi ska skapa en organisation som är en partner till affären där vi genom vår kunskap kan bidra till att vi tar rätt beslut och att våra produkter blir framgångsrika. Grunden i det vi gör är att vi vill få ut vårt unika journalistiska material, och genom att alltid ha användaren i fokus kan vi skapa attraktiva produkter som också är lönsamma, säger hon och fortsätter:

– Vår målsättning är att vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare inom media och vi tror att en viktig del är att skapa en dynamisk och jämställd arbetsplats som präglas av mångfald.

LÄNK: Så arbetar Bonnier News Tech