Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Clearlii

Siffrorna visar: Vanligaste problemet med dina linser

Från Clearlii

Blir du ofta torr i ögonen av linser? Du är inte ensam.

Nästan hälften av alla linsbärare har samma besvär.

– Det jag skulle rekommendera att titta på alternativ för att hitta en lins som fungerar optimalt, säger optikern Björn Freiding.

EXTERN LÄNK: Clearlii Vitamin – köp här och hitta apotek

När svenska linstillverkaren Clearlii frågade sina kunder vilka de vanligaste problemen linsanvändare upplever var svaret tydligt. Närmare hälften, 45 procent, upplever att ögonen blir torra:

– Det är ganska väntade siffror. Jag träffar ofta patienter som tycker det blir torrt i ögat och känner hur komforten minskar med linser, säger Björn Freiding.

Ett annat vanligt problem var att linserna gör användaren trött i ögonen, något 32 procent upplevde. Även känslan av att linserna sitter obekvämt var vanlig, vilket 17 procent av de tillfrågade angav.

– Egentligen hänger alla problem ihop. Är linsen torr så blir komforten lidande, man känner obehag. Synskärpan upplevs som sämre, det känns som att man har en hinna framför ögat. Det känns ansträngt och man blir trött snabbare.

– Finns verkligen ingen anledning att plåga sig själv om linserna inte känns bra, säger Björn Freiding.

Prata med din optiker

I sin roll som optiker – Freding har över tio års yrkeserfarenhet – möter han patienter som fortsätter med samma linser år efter år trots återkommande obehag:

– Några är oroliga att de inte får bära linser om de klagar, andra tror att linserna ska skava lite ögat, en tredje grupp tror det kostar massa pengar att byta linsmodell. Men det finns verkligen ingen anledning att plåga sig själv om linserna inte känns bra.

Så hur gå till väga för att minska riskerna för problem? Först och främst: Prata med din optiker.

– Var helt ärlig och berätta hur det känns. Funkar de inte bra ser vi till att hitta en modell med hög komfort för dina ögon och ser till att linserna sitter korrekt. Sedan får man vara beredd på återbesök och kontroller så vi kan se att allt fungerar optimalt.

Linser med vitaminer

Freiding påpekar också att tillverkarna ständigt utvecklar sina linser. Ett exempel är linsen Clearlii Vitamin, som är berikad med vitaminerna E, B6 och B12 för att bidra till att ögonen håller sig fräscha och upplevas som mindre torra.

– Bara för att du har problem med torra ögon betyder inte det automatiskt att du inte kan ha linser. Det kan vara att du har problem med körtlarna i ögonlocken eller att du bär en föråldrad kontaktlinstyp som inte har de återfuktande egenskaperna som dagens linser erbjuder. Låt oss optiker utvärdera vad själva grundproblemet är.

Vilket är ditt bästa råd när man ska välja linser?

– Gå till en optiker som kan göra en korrekt tillpassning. Känn efter om komforten är god, utvärdera och var ärlig mot dig själv om den inte känns bekväm. Då hittar vi nya linser som passar.

EXTERN LÄNK: Så funkar Clearlii Vitamin – läs mer

FAKTA: Clearlii

– Clearlii grundades 2011 av personer med apoteksbakgrund.

– Clearlii har fyra olika produkter. Två endagslinser och två månadslinser: Vitamin, Daily, Monthly Advanced och Monthly.

– Samtliga linser har rundade kanter för ökad syretillförsel och förbättrad passform samt är särskilt anpassade för det nordiska klimatet.

– Linserna har upp till 50 procents UVA- och 95 procents UVB-skydd för att skydda ögonen vid solljus.

– Linserna säljs endast genom Nordens apotekskedjor i Sverige, Norge, Finland och Island. Idag finns Clearliis linser på cirka 900 apotek samt hos apoteksåterförsäljare online.