Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Colgate

Många har problem med munhälsan – utan att veta om det

Från Colgate

71 procent av den svenska befolkningen lider av problem med tandköttet. Men många vet inte om att de är drabbade.

– Det är ett vanligt problem. Det är väldigt lätt att få bukt med ifall det behandlas i tid, säger tandhygienisten Eva Flodström Wiberg.

Läs mer om Colgate PerioGard Gum Protection

Problem kopplade till munhälsan kan uppstå tidigt i livet. Redan i tonåren är det vanligt att man har kraftiga irritationer i tandköttet. Eva Flodström Wiberg, som har arbetat som tandhygienist sedan 1993, berättar att hon ibland möter små barn med allvarliga plackbildningar i munnen. Det stora problemet är att många inte vet om att de själva är drabbade.

– Man har ju gratis tandvård tills man är 23 år och sedan brukar det dröja ett tag innan de kommer tillbaka, till exempel för att de har bekymmer med någon visdomstand. Då har de oftast väldigt mycket tandsten, när de tror att de inte har haft något problem. Om man får tag på dem ganska tidigt så kan man få dem på rätt spår, berättar hon.

Kan leda till andra hälsoproblem

Eva Flodström Wiberg berättar att en sviktande munhälsa även kan leda till andra hälsoproblem som man inte direkt förknippar med munregionen. De mest omedelbara symtomen kan vara tandsten eller ett rodnande och ömmande tandkött. Förutom att tandköttsproblem kan påverka benfästet i munnen och kan leda till både dålig andedräkt och tandlossning, kan en dålig munhälsa även orsaka bland annat hjärt- och kärlproblem.

– Forskningen visar också att tidig alzheimer kan höra ihop med dessa problem. Om du får dålig munhälsa så kan man också få psykisk ohälsa och dålig självkänsla. Ibland får jag in patienter som inte ens vågar le eftersom de tycker att de har så fula tänder, säger Eva Flodström Wiberg.

Eva Flodström Wiberg, Tandhygienist

Vad kan man göra för att minska risken för dålig munhälsa?

– Att regelbundet gå till tandläkaren och tandhygienisten. Men först och främst måste du ta hand om din tandvård och munhälsa. Att du ser till att göra rent ordentligt varje dag, gärna med en eltandborste med roterande huvud två minuter tillsammans med tandtråd eller mellanrumsborstar mellan tänderna varje morgon och kväll, säger Eva Flodström Wiberg och fortsätter:

– En tandkräm som innehåller zink och tennflourid, som har en bakteriehämmande effekt är också bra att använda.

Läs mer om Colgate PerioGard Gum Protection