Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Danske Bank

Så lurar du hjärnan att spara

Från Danske Bank

Alla förstår nog vikten av att spara regelbundet – ändå kan det vara svårt att få till.

Här är beteendeforskarens bästa tips som ”lurar” din hjärna så att det känns lättare att spara.

Läs mer här

Att spara långsiktigt kan kännas svårt – vilket är logiskt. Hjärnan är nämligen inte konstruerad för att spara pengar på lång sikt. Snarare är den utvecklad för att hitta mat, fortplanta sig och söka skydd för natten. Det är en förklaring till att vi lättare känner eufori då vi köper ett fint klädesplagg än när vi lägger undan motsvarande summa till pensionen.

”Konkreta mål – en framgångsfaktor”

Men genom kunskap om hur hjärnan fungerar kan vi hitta knep som ”lurar” den så att det automatiskt blir enklare för oss att spara. Det berättar Pelle Guldborg Hansen, beteendeforskare och grundare av danska Nudging Network.

– I grunden handlar det om att kontrollera sina impulser med så kallad självreglering. Forskning visar också att de som lyckas bäst med sitt sparande har satt tydliga mål för det, säger han.

Här är hans tre gyllene regler för att ”överlista” vår hjärna.

1 Skapa mentala konton

Pengar är inte bara ekonomi som vi förhåller oss rationellt till, utan också känslor. Det är vanligt att vi delar in våra pengar i ”mentala fack” utan att vi kanske tänker på det. Vår inkomst från jobbet reserverar vi för räkningar och vardagsutgifter. Summan vi får i födelsedagspresent av våra föräldrar kanske vi sparar till något speciellt, som en resa. Pengar som rullar in oväntat spenderar vi gärna på något som ger tillvaron guldkant – alternativt sparar dem som en buffert för oväntade utgifter, som att tvättmaskinen går sönder.

– Även om alla pengar finns på samma konto ”stoppar vi undan” vissa summor mentalt och bestämmer oss för att inte spendera dem i vardagen. Ungefär som att vi lägger dem i en spargris eller ett kuvert – och det blir ett psykologiskt hinder att öppna grisen eller sprätta kuvertet.

Det här kan vi förstås utnyttja. Formulera tydliga mål med ditt sparande och se pengarna du för över till sparandet som ”heliga”. Ett bra knep är att namnge sparkonton så att de påminner dig om dina mål – som ”Gå i pension vid 60”, ”Drömsemestern 2030” eller ”Julias körkort”. Sparar du i ISK-konton kan du enkelt döpa dem till vad du önskar.

2 Abonnemang-trixet

Inspireras av de framgångsrika streamingbolagen och andra företag som erbjuder prenumerationer. Teckna ett ”abonnemang” som går ut på att en summa automatiskt dras varje månad från ditt lönekonto när lönen kommit in – pengar som går till ditt sparande.

– Eftersom du inte märker när du betalar, lurar du hjärnan: Det känns som att du aldrig ägt dessa pengar och därför saknar du dem inte.

3 Passa på när livet förändras

Hjärnans förmåga att ändra sina vanor är kopplad till sammanhanget.

– Lusten att starta en ny vana – som att spara mer – ökar när livet förändras, till exempel när du flyttar eller börjar ett nytt jobb. Men du kan också passa på att börja spara vid mindre förändringar – som när du kommer hem efter semestern, fyller år eller en ny månad börjar. Hjärnan fungerar på ett sådant sätt att den ser en livsförändring som en möjlighet att utvärdera hur du lever – utnyttja det!

Kom igång med sparandet här