Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Defunc

Experten: ”Tänk på det här innan du köper nya hörlurar”

Från Defunc

Att köpa hörlurar kan vara en djungel – eller så är det väldigt enkelt om du vet vad du ska använda dem till. Det menar Johan Wahlbäck, som med svenska bolaget Defunc utmanar teknikjättarna.  

EXTERN LÄNK: Här hittar du True Gaming-hörlurarna från Defunc

Johan Wahlbäck har varit entreprenör hela sitt vuxna liv och kommer senast från grundandet av hörlursvarumärket Urbanista. 2014 såldes bolaget.

Han bestämde sig för att jobba med något annat än hörlurar, men det tog inte mer än några månader innan han längtade tillbaka.

– Jag hade lärt mig tycka om aktörerna i branschen, och det roliga är att det är en fullständigt global industri. Gör du rätt saker kan det bli väldigt stort. Den genomsnittlige konsumenten saknar kunskap om teknik och ljudkvalitet. Jag insåg att det borde gå att förenkla hur man köper hörlurar.

Fördel funktion

Det stod klart för Johan Wahlbäck att det finns utrymme för prisvärda lurar som speglar kundens faktiska behov och användningsområde. Där och då började han bygga Defunc – som står för Design & Function. Det första steget var att kartlägga behovet för alla som i första hand söker efter hörlurar för musik, kommunikation respektive sport.

– Jag ville skapa tydlighet. Du ska kunna gå in i en matbutik eller operatör och rycka ett par hörlurar anpassade för sport, utan att det kostar skjortan. Och så blir du positivt överraskad av kvaliteten.

Sagt och gjort. Defuncs koncept var tydligt: fyra modeller, i fyra färger och tre prisklasser. Men det var när så kallat ”true wireless” exploderade kring 2018/2019 som det verkligen tog fart, med fullgoda alternativ till den stora marknadsdominanten – för bara 499 respektive 799 kronor lanserades modeller True Go och True Plus. Nu är det dessa helt trådlösa earbuds som dominerar, även för Defunc.

Hörlurar för alla personlighetstyper

Bolaget har sedan starten satsat på att skapa en tydlig bild av produkternas funktion. Johan Wahlbäck menar att det även inom etrue wireless-segmentet utkristalliserat sig små men viktiga skillnader mellan de olika produkterna.

– Visst finns det allround-lurar som funkar bra, och därför har vi tagit fram vår True Go/True Go Slim-modell. Men jag tycker att man kan ta en funderare på hur man främst tänker sig att användningen ska gå till.

För en löpningsintresserad, menar han, handlar det kanske främst om att se att lurarna har en bekväm och säker passform i örat, och inte ramlar ur.

– Och för den som främst använder hörlurarna som arbetsverktyg är mickarna extra viktiga. Därför utvecklade vi True Plus. Kommunikationen är även viktig för mobile gamers, så med True Gaming har vi tagit alla deras önskemål och satt ihop i en helt ny produkt.

Johan menar att det är lätt att bli förblindad av reklambilder och livsstilsvarumärken, men att det inte behöver vara särskilt krångligt att hitta rätt.

– Hörlurar är som glasögon, du kan ha olika modeller för olika ändamål. Bestäm dig för ett användningsområde och satsa på funktioner som stöder det. Dessutom kan det vara skönt att veta att det inte behöver ruinera dig.

EXTERN LÄNK: Välj och vraka bland alla hörlurar från Defunc