Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Electrolux

5 vanliga misstag när du tvättar: Glöm gamla råd

Från Electrolux

Snabbare slitage på kläderna och sämre för miljön – helt i onödan.

Här är vanliga misstagen när du tvättar.

– Många av de gamla tvättråden är dåliga, säger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager hos Electrolux Laundry.

Så väljer du rätt tvättmaskin – läs mer

De flesta danskar föredrar att använda det, likaså finländarna – men inte så många svenskar använder flytande tvättmedel. En ny undersökning från Electrolux, där deltagarna svarar på frågor om sina tvättvanor, visar att flytande tvättmedel dominerar stort hos våra grannländer. Här hemma är det istället tvättmedel i pulverform som gäller hos en klar majoritet (se faktaruta nedan).

– Egentligen finns ingen logisk förklaring till varför skillnaderna är så stora mellan länderna, men det har varit så i många år.

Ett möjligt svar är att tillverkare av pulver historiskt sett är starkare på den svenska marknaden, ett annat att det tar längre tid för svenskarna att bryta gamla vanor, säger Palle Laursen.

”Extremt bra i låga temperaturer”

Andra siffror i undersökningen ger visst stöd åt påståendet. Såväl danskar, finländare och norrmän är mer benägna än oss att tvätta i lägre temperaturer.

– Faktum är att vi sett liknande avvikelser förut. När den nya generationens torktumlare, som kan torka med lägre energiåtgång, kom tog det längre tid för den svenska marknaden att anpassa sig. Börjar svenskarna tvätta i lägre temperaturer kommer fler byta, tror jag.

De senaste åren har tvättmaskinerna genomgått en liknande förändring.

Äldre modeller behöver oftast 40 grader för att tvätta rent, medan moderna tvättmaskiner klarar av samma jobb vid 30 grader.

Då är flytande tvättmedel att föredra, enligt Laursen:

– Det är extremt bra i låga temperaturer och korta program eftersom det inte behöver lösas upp på samma sätt som pulver. En annan fördel är doseringen, man mäter ju upp med korken och det minskar risken för feldosering.

Troligen mer hållbart

Huruvida det är mer hållbart med flytande tvättmedel, som ju levereras i plastflaskor, kontra pulver är oklart. Det sistnämnda har oftast kartongförpackning – men:

– Om du genom att använda flytande tvättmedel kan tvätta i lägre temperaturer och dosera rätt, vilket skonar kläderna på sikt, skulle jag säga att det borde ge ett lägre klimatavtryck. Med det sagt är det svårt att mäta detta exakt.

Pulvertvättmedel har dock två fördelar: Det tvättar lite bättre i hårt vatten, alltså vatten som innehåller höga halter mineraler, samt är effektivare för vittvätt:

– Eftersom det innehåller lite blekmedel ger det bättre resultat på vita plagg än flytande tvättmedel.

Guide: Få hjälp att välja tvättmaskin

FAKTA: MAKE IT LAST

Undersökningen genomförs av Electrolux varje år i åtta europeiska länder, med 1000 respondenter i varje land. Nedan utdrag ur undersökningen:

Vilken typ av tvättmedel föredrar du?

Sverige

Pulver: 57%

Flytande: 28%

Annat*: 14%

Vet ej: 1%

Danmark

Pulver: 35%

Flytande: 48%

Annat*: 17%

Finland

Pulver: 31%

Flytande: 58%

Annat*: 11%

Norge

Pulver: 58%

Flytande: 25%

Annat*: 17%

* Här ingår andra typer av tvättmedel samt ”vet ej”.

När du tvättar, vilken temperatur använder oftast?

Sverige

30 grader: 9%

40 grader: 69%

60 grader: 14%

Annat*: 8%

Danmark

30 grader: 26%

40 grader: 56%

60 grader: 12%

Annat*: 8%

Finland

30 grader: 8%

40 grader: 66%

60 grader: 18%

Annat*: 8%

Norge

30 grader: 14%

40 grader: 62%

60 grader: 15%

Annat*: 9%

* Här ingår övriga temperaturer samt ”vet ej”.