Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Electrolux

Knepet som får dina jeans att hålla längre

Från Electrolux

Tvätta sällan – fräscha istället upp och stretcha ut.

Nu avslöjar experten hur du ska ta hand om favoritjeansen.

– Generellt ska man bara tvätta jeans när det verkligen behövs, säger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager hos Electrolux Care.

Så väljer du rätt tvättmaskin – läs mer

Från grova arbetskläder till högsta mode. Sedan lanseringen i början av 1870-talet har jeansen gjort en resa in i nästan varenda garderob runtom i världen. Idag är det förmodligen jordklotets vanligaste byxa.

– Denimtyget är starkt och klarar av tuff påfrestning, vilket gör att man förr i tiden använde jeans som arbetskläder. Då brydde man sig nog inte så mycket om att de slets snabbare vid höga temperaturer i tvätten, men idag måste man ta hand om jeansen om man vill att de ska hålla länge och behålla passformen, berättar Palle Laursen.

I sin roll som tvättexpert hos Electrolux har han på nära håll sett hur tvättråden kring just jeans förändrats på senare år:

– Våra egna jeansprogram har faktiskt ställts om från perspektivet att jeans är en arbetsbyxa som kräver höga temperaturer, till ett varsamt program så att de inte slits i onödan.

”Slits snabbt och färgen försvinner”

Moderna tvättmaskiner har därför särskilda jeansprogram med låg temperatur som ser till att jeanstyget behåller sitt utseende – vilket samtidigt gör att de håller längre:

– Att tillverka jeans är resurskrävande, både bomullsodlingen och senare färgning av tyget gör stora avtryck i miljön. Vi anser att klädvård och hållbarhet går hand i hand, därför är det extra viktigt att man tar hand om jeansen på ett så hållbart sätt som möjligt.

Vilket är det vanligaste misstaget du brukar se när det gäller just jeanstvätt?

– Att man håller fast vid den ålderdomliga vanan att tvätta i 60 grader, höga temperaturer och höga varvtal gör att de yttersta fibrerna slits snabbt och färgen försvinner. På svarta jeans kan man lätt se när det händer, färgen blir matt. Det slutar tyvärr ofta med att man slänger kläderna.

Du kan skippa tvätten helt

Enligt Laursen går det även utmärkt att steama jeans i de nyaste tvättmaskinerna, ja till och med några minuter i moderna torktumlare går bra:

– Går det att undvika tvätt sparar man både energi och vatten. Dessutom är både steaming och torktumling snabba program vilket också minskar på slitaget. Glöm inte att sträcka ut jeansen efteråt bara, säger han och lägger till:

– Snabbaste sättet att fräscha upp jeansen är att lufta dom utomhus, det räcker ofta. Ju mindre man tvättar jeans, desto längre håller dom.

Guide: Få hjälp att välja tvättmaskin