Långa och mörka vintrar – det är ingen anledning till att välja bort solceller.
De svenska förutsättningarna är tvärtemot vad många tror riktigt gynnsamma för att producera solenergi.
– Över tid är det i princip alltid lönsamt, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.
Så fungerar solceller – allt du behöver veta
Väderväxlingarna är stora i Sverige och efter den långa och ljusa sommaren kommer ett mörkt vinterhalvår. Med låga temperaturer, regn och snö kan det kännas meningslöst att satsa på solpaneler. Men, förutsättningarna i Sverige är bättre än många tror och solinstrålningen är jämförbar med den i Tyskland där 8 procent av all el kommer från solceller. Samma siffra i Sverige är 0,1 procent.
Fungerar bra i kyla
Utvecklingen av solceller går snabbt och de som finns på marknaden idag är inte beroende av direkt solljus. Även när det är mulet eller regnar kan panelen producera energi. Det finns även studier från det norska forskningsinstitutet SINTEF som visar på att solens instrålning vintertid kan vara mycket intensiv då den reflekteras mot snö. Och kylans påverkan på panelerna kan vara positiv.
– Mindre sol ger naturligtvis mindre el, men kylan i sig har snarare en positiv effekt på panelen. Problem för paneler blir det snarare om de utsätts för riktigt hög värme, då tappar de i effektivitet, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.
”Det är en långsiktigt lönsam investering”
Det går inte att producera lika mycket el under hela året. Men över tid är solceller en lönsam investering, berättar Niklas Johansson.
Det är också ett bra val ur hållbarhetssynpunkt då du själv bidrar till förnybar energi, det ger lägre och jämnare energikostnader och det höjer värdet på ditt hus.
– Vi ser på det ur ett längre perspektiv, över 30 år, vilket är solpanelens livslängd. Då är det en bra investering. Det finns få ställen i Sverige där det inte är lönsamt. Beställer du solpaneler under vinterhalvåret kommer du också att vara redo att fånga den starka vårsolens första strålar, säger han.
I genomsnitt har en investering i solceller betalat sig på 10 år och som installatör erbjuder E.ON en effektgaranti i 25 år.
– För en snittvilla med 30 paneler ger det ungefär 10 000 kilowattimmar per år. Av de 10 000 är ungefär 7 000 egenanvänd el och de andra 3 000 går ut på nätet. Sedan varierar det över året, berättar Niklas Johansson.