Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från Fundler

Därför ska du spara med en fondrobot

Från Fundler

Oavsett hur bra koll du har på börsen, så finns det bra verktyg för att dina pengar ska få bra möjlighet att växa. Låt en fondrobot göra jobbet!

Läs mer om Fundler

Fond- och aktiemarknaden kan kännas som en djungel. Dessutom är det tidskrävande att hänga med i svängningarna, och inte så lätt att hitta rätt alternativ för just ditt personliga sparmål.

Men lugn, det finns smart hjälp att få! Tack vare digitaliseringen och den snabba tekniska utvecklingen har mycket hänt på finansmarknaden de senaste åren.

Människa och teknik

Fundler kombinerar mänsklig kunskap och erfarenhet med den senaste tekniken på ett sätt som ger dina pengar bra möjlighet att växa, utan att du behöver göra något själv - mer än att berätta vilket mål du har med ditt sparande och vilken risk du vill ta.

Processen går till så att Fundlers fondförvaltare skapar fondportföljer utifrån gedigen kunskap och erfarenhet. I sitt arbete har de över 36 000 fonder på marknaden att välja mellan.

– Urvalet beror på vilken risknivå och tidshorisont portföljen ska ha, säger Ulf Ahrner, grundare och förvaltningschef på Fundler.

Noga utvalda fonder

Därefter tar roboten vid, och kopplar ihop rätt portfölj med kundens specifika investeringsmål.

– Fondroboten är en tjänst som automatiserar ditt sparande genom att investera i noga utvalda fonder som är anpassade till ditt sparmål, säger Ulf Ahrner.

Det smarta här är att roboten automatiskt utför en hel del av det arbete som annars är tidskrävande för rådgivaren på en bank eller ett fondbolag. Därför blir din avgift för förvaltningen generellt sett lägre när en fondrobot gör jobbet istället för en människa.

– Ofta är det den låga avgiften som lockar många till att välja en fondrobot framför andra alternativa placeringar. Men även enkelheten och möjlighet att få ett riskanpassat sparande över tid, utan att man själv behöver sätta sig in i hur marknaden rör sig, säger Mohammed Salih som är oberoende sparekonom med erfarenhet från bland annat Aktiespararna.

Roboten parerar nämligen kursrörelser inom portföljen.

– Den fördelar dina pengar mellan portföljens olika fonder så att du ska få möjlighet till bra utveckling utifrån den risknivå du själv har bestämt.

Riskerar att förlora tusenlappar i onödan

Idag finns det drygt 2 000 miljarder kronor insatta på svenska bankkonton, som ofta inte ger

någon ränta alls. Därför är det pengar som inte sätts i arbete och därmed minskar i köpkraft på grund av inflationen.

Har du sparat 100 000 kronor på ett sparkonto i 10 år har köpkraften minskat med 20 000 kronor vid inflationsmålet på 2 procent. I dag är inflationen långt mycket högre än så och landar på 6 procent.

– Alltför många förlorar många tusenlappar i onödan. Fundler vill göra det enkelt att få ut mer av sitt sparande genom att sätta pengarna i arbete. Tack vare avancerad teknik och en digital tjänst kan vi göra det till en av marknadens lägsta avgifter och med en högre precision än traditionell rådgivning, säger Ulf Ahrner.

Sparkalkylator - räkna på din avkastning med Fundlers fondkalkylator

Det här är Fundler

• Med Fundlers fondrobot investerar du i fonder. Varje fond har placeringar i ett stort antal värdepapper, vilket innebär att du har en inbyggd riskspridning. Fundlers förvaltare väljer ut de bästa av marknadens 36 000 fonder till Fundlers sju olika portföljer. Sedan är det roboten som väljer rätt portfölj till dig utifrån ditt sparmål och din risknivå.

• Efter fem års förvaltning har Fundlers portföljer högre riskjusterad avkastning än jämförbara konkurrenter.

• Fundler tar ut en förvaltningsavgift på mellan 0,20-0,49 procent. Alla andra tjänster är kostnadsfria. Alla uttag är både avgifts- och skattefria och det ingår obegränsat antal investeringssparkonton med statligt investerarskydd.

• Appen är allt du behöver. Du får automatiserad rådgivning och kvalificerad förvaltning i din app, och kan enkelt följa ditt sparande. Här sköter du också insättningar och uttag, du behöver inte göra några överföringar av pengar via din bank. Fundler skickar alla dokument till dig via e-post.

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.