Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Generation Pep

”Övervikt och fetma har ökat markant de senaste 40 åren”

Från Generation Pep
Pep Ambassadörerna Mustafa "Musse" Mohamed, friidrottare och långdistanslöpare, och Ida Johansson, skådespelare och inspiratör.

Endast två av tio barn och unga rör sig så mycket som rekommenderas dagligen, samtidigt som de äter mindre näringsriktigt än någonsin. ”Upp och hoppa” är en manifestation som ska inspirera barn och unga att vara mer fysiskt aktiva och leva ett mer hälsosamt liv. 

– Vi ser redan nu konsekvenser av vårt stillasittande samhälle med dålig kost. Vi har många som utvecklar sjukdomar som man faktiskt kan förhindra och förebygga, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation pep.

Läs mer om ”Upp och hoppa” och Generation pep

Barn och ungdomar som rör på sig mindre och har mer stillasittande skärmtid samtidigt som de i lägre utsträckning äter enligt kostråden. Av de 2,2 miljoner barn som bor i Sverige når endast 20 procent upp till 60 minuters fysisk aktivitet per dag. Samtidigt pekar trenderna åt fel håll och riskerar att leda till allvarliga konsekvenser för samhället på kort och lång sikt.

– Övervikt och fetma har ökat markant de senaste 40 åren. Om du tittar på siffror när det gäller det som klassas som hälsofarlig kondition bland vuxna i Sverige, så har det gått från 27 procent i slutet av 90-talet till 46 procent i dag, säger Carolina Klüft och fortsätter:

– Då har ändå många av de vuxna varit rätt så aktiva som barn. Det har hänt ganska mycket de senaste 20 åren i barns aktivitet. Vad händer om 20 år med de som inte heller har varit fysiskt aktiva som barn?

Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation pep.

Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter innefattar att alla barn oavsett bakgrund har rätt till bästa möjliga hälsa och att samhället har en skyldighet att tillgodose denna rättighet​. Främjandet av fysisk aktivitet och goda matvanor anses vara viktiga pusselbitar i detta arbete.

– Barnkonventionen är sedan 2020 lag i Sverige. Vi kan inte ge oss själva en klapp på axeln varje gång vi arbetar enligt barnkonventionen, det är snarare skämmigt när vi inte gör det.

Carolina Klüft säger att man givetvis som förälder behöver visa vägen och vara en förebild genom att till exempel ta initiativ till rörelse och servera grönsaker, men att det här är ett samhällsansvar som man måste ta på ett större allvar än att säga att det här är något som är upp till var och en.

– Vi tillåter hur mycket som helst att vi styrs av kommersiella styrmedel när vi går till butiken. Vi lockas av att handla choklad som är tre för tio eller kampanj på läsk. Vi kanske behöver balansera på upp det med politiska styrmedel som kan hjälpa oss att välja hälsosamt, säger hon.

Läs mer om ”Upp och hoppa” och Generation pep

Kampanjen ”Upp och hoppa”

För att uppmärksamma detta problem har Generation Pep bland mycket annat tagit initiativ till en kampanj som heter ”Upp och hoppa”, som är en manifestationsdag för att uppmärksamma fysisk aktivitet och rörelseglädje. Det är femte gången man genomför denna kampanj och under den 31 januari har de som mål att aktivera en stor del av den svenska befolkningen i ett stjärnhopp.

– Jumping jack, Sitting jack eller Head jack är ett ganska enkelt sätt att engagera sig och visa att man stöttar detta. VI hoppas på att kunna samla ihop över två miljoner hopp den här dagen, för alla barns rätt till god hälsa.

Fakta: Generation pep

Generation Pep grundades år 2016 av Kronprinsessparets stiftelse tillsammans med en rad företag och näringslivspersoner, vars mål är att stärka barn och ungas hälsa. Organisationen arbetar för att alla barn i Sverige ska ha viljan och möjligheten att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv.

– Det här handlar inte bara om idrott på något sätt, som det kan vara lätt att tro eftersom jag är en gammal idrottare. Det handlar om rörelseglädje, vardagsrörelse, att ta en promenad eller att ta trapporna istället för hissen om man kan, säger Carolina Klüft.

Fakta: Så deltar du i ”Upp och hoppa”

• Hoppa jumping jacks, step jacks, arm jacks eller bara vicka på huvudet – hur din jumping jack ser ut spelar ingen roll!

• Filma och dela i dina sociala medier med #uppochhoppa2023

• Tipsa vänner, kollegor och familj att också delta i kampanjen!