Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från GroGro

Expertens tips: Så gör du den bästa maten för ditt barn

Från GroGro

Fler och fler väljer att laga sin egen barnmat. Samtidigt menar industrin och flera kostexperter att barnmaten från affären är det bästa alternativet. I mitten står den förvirrade konsumenten.

– Det finns en plats för rumsvarm mat till våra minsta, men det ska ju inte vara det enda du har att välja på till ditt barn, säger Malin Bruset grundare av barnmatsföretaget GroGro.

Läs mer om GroGro:s sortiment här

I dag är det vanligt att många nyblivna föräldrar ger sina barn färdig burkmat direkt från hyllan i affären. Redan på Barnavårdscentralen är det vanligt att föräldrar får rådet att ge barnet den industriellt färdiglagade maten, för att de ska vara säker på att de får i sig allt de behöver. Bland argumenten för att köpa färdig barnmat nämns det att recepten är framtagna av experter och att regelverket är strängt när det gäller förekomst av tungmetaller och rester av bekämpningsmedel i barnmaten, som har lång hållbarhet i rumstemperatur.

Samtidigt är det inte ovanligt att de som väljer att laga mat till sitt barn på egen hand känner att de blir misstrodda.

– När jag kom till BVC kände jag att jag blev ifrågasatt. Varför ska du laga din egen barnmat? Kan du vara säker på att barnet får i sig allt när du lagar det själv? Det gör att man som förälder blir osäker och undrar ifall man verkligen gör rätt, berättar Malin Bruset.

Många fördelar med att laga själv

Hon menar att det finns många fördelar att laga maten på egen hand. Du som förälder bestämmer själv precis vad maten skall innehålla, inklusive kryddorna och tillagningsformen, vilket gör att du lätt kan bestämma konsistens och smak på maten och faktiskt ha lust att äta den själv, tillsammans med ditt barn.

Barnmaten på burk och de populära ”klämmisarna” står i dag i bland torrvarorna men lång hållbarhet i rumstemperatur. För att maten inte ska bli dålig behövs en kraftig värmebehandling. Eftersom både värme och lagring dränerar maten på näring tillsätts ofta syntetiska vitaminer och mineraler för att boosta den.

– Även om ingredienslistan ser ganska bra ut, så är produktionsprocessen som behövs för att produkten  skall kunna stå i rumstemperatur och få lång hållbarhet problematisk. Det är ju faktiskt konservmat vi pratar om – som om du som vuxen skulle köpa en konservsoppa eller bolognese och äta rakt från burken, säger Malin Bruset.

”Märker stor skillnad på smaken”

Malin är hjärnan bakom barnmatsföretaget GroGro, vars idé är att erbjuda kunderna naturlig, färsk barnmat, precis som den du lagar hemma. Den tillverkas med hjälp av kallpressteknik, som gör att den naturliga näringen från de ekologiska ingredienserna och den goda smaken bevaras i maten. Tekniken gör att maten kan förvaras kyld i 2,5 månader. Deras produkter säljs i kyl vid barnmathyllan i utvalda affären och från egen webshop.

– Målet var hela tiden att använda råvaror som var lika bra som de du själv har hemma i köket och göra det så likt det du gör själv. Idag lagas ”vanliga klämmisar” på juice, koncentrat och sterila fruktpuréer som producenter köper in i stora containrar. Vi har valt att vår mat skall lagas på hela bitar av frukt och grönsaker. Du märker stor skillnad på smaken, säger hon.

Lägger ut recepten

Att laga sin egen barnmat kan verka svårt, men det behöver det absolut inte vara. Med några få tips och rådgivning klarar de flesta som vill att ge ett fullvärdigt kosthåll till sitt barn. GroGro lägger ut recepten till sina produkter på den egna hemsidan så att deras kunder ska kunna laga precis lika god mat hemma till sina barn.

– Vårt mål är färskare mat till barn. De värden som kommer med hemlagad mat är så mycket mer än bara råvarorna. Det lägger goda rutiner, barnen får vara med och hantera maten och barnen ser, luktar och känner vad de äter, säger Malin Bruset och fortsätter:

– Vi erbjuder inte bara en bra produkt, vi bygger också ett community där vi kan hjälpa till med inspiration och mod kring barn, mat och näring som jag från början kände saknades.

Läs mer om GroGro:s sortiment här