Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från GroGro

Hon ska revolutionera barnmaten i Europa

Från GroGro

Svenska Malin Bruset har startat barnmatsföretaget GroGro, som tillverkar maten på ett sätt som är unikt på den europeiska marknaden. Hon ser det som en mission som ska ge barnen bättre mat att äta.

– Vårat mål är att få färskare mat till barn. Vi erbjuder inte bara en bra produkt, utan bygger också ett community där vi kan hjälpa till med inspirationen.

Läs mer om GroGro:s sortiment här

Fröet till vad som skulle bli GroGro såddes för drygt nio år sedan när bolagets grundare fick sitt första barn. Malin Bruset, som ligger bakom företaget, är född och uppvuxen i Sverige men bor sedan många år i Norge. Hon hade tittat på barnmatsutbudet i livsmedelsaffärerna och tyckte att det inte levde upp till vad hon ville ge sitt barn. Under graviditeten läste hon på om barnmat och kände sig redo att laga sin egen, men när hon kom till BVC kände hon sig väldigt ifrågasatt för sitt val.

– Jag märkte att det fanns väldigt lite kunskap och väldigt lite vägledning att få. Jag upplevde också att många föräldrar runt mig som var både välutbildade och smarta människor blev hjälplösa. Men det behöver egentligen inte vara så svårt, säger Malin Bruset.

Gav ut en bok

Malin Bruset kände att kunskapen behövde spridas och skrev en bok på ämnet, som gavs ut på ett av Norges största förlag. I samband med boklanseringen började hon hålla onlinekurser och föredrag. När deltagarna frågade vilken barnmat i affären hon rekommenderade tog hon en noggrann titt på utbudet och kom fram till att hon inte tyckte att hon kunde rekommendera något alternativ.

– Även om ingredienslistan ser ganska bra ut, så är det en kraftig process som behövs för att en vara ska kunna stå i rumstemperatur och få lång hållbarhet. Det är ju konservmat, men det tänker man ju inte riktigt på eftersom det är det enda som finns, säger hon och fortsätter:

– Det är ju som om du som vuxen skulle gå och köpa konservsoppa och pasta bolognese på burk och endast äta det i sex månader. Det är vad erbjudandet för de minsta faktiskt är idag.

”Unikt i hela Europa”

I samband med den insikten föddes företaget GroGro, med målet att göra riktigt bra mat till barn. Med hjälp av HPP-teknologin, en tryckteknik som ger maten längre hållbarhet i kylen, bibehålls näring, konsistens och smak. Tekniken är annars väldigt vanlig vid tillverkning av juice, köttpålägg, fisk och soppor.

– Det sättet vi tillverkar vår produkt på är unikt i hela Europa. Ingen använder hela bitar råvaror i gröt och smoothies. Vi har varit runt i åtta länder för att hitta en producent som kunde göra det som vi ville ha, berättar Malin Bruset.

Bitar av frukt och grönsaker

Målet är att hela tiden använda råvaror som är så lika de som du själv använder hemma i köket. I dag lagas alla ”klämmisar” på juice och nedkokta sterila fruktpuréer. Producenterna köper in det i stora containrar innan de mixar och värmebehandlar det igen. I GroGros produkter lagas moset av bitar från frukt och grönsaker.

– Du använder ju inte juice när du kokar gröt hemma. Problemet med de nedkokta sterila puréerna är att du kokar bort allt det goda. Även fast det en gång var naturligt fruktsocker och fibrer med mera i så hjälper inte det när det kokat i flera omgångar. Då är det bara som sylt kvar, säger Malin Bruset och fortsätter:

– Vi mixar våra frukter råa, så att de behåller alla fibrer innan de kallpressas – vilket gör att vi inte har någon värmebehandling i produktionen. Till exempel C-vitamin, som är en vitamin som är superkänslig för värme, har vi ganska högt av efter produktionen.

Företaget får just nu ut sina varor i fler och fler butiker i Norge och Sverige. Barnmaten står kylt, så målet är att alla barnmatshyllor ska integrera kylskåp. De första butikerna är redan på plats, bland annat i Stockholm. Först siktar de på att bli stora i Skandinavien, innan hon tar sin barnmatsmission ut i Europa.

– Det vi ser är att vi attraherar kunder som normalt inte går i barnmatshyllan. De som lagar mycket mat hemma själva, men som nu känner att de kan köpa en produkt med gott samvete, avslutar Malin Bruset.

Läs mer om GroGro:s sortiment här