Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)

QLED TV: Experten reder ut skillnaderna

Här är tekniken som kan förändra hur vi ser på tv.
Samsung QLED TV visar färger, skärpa och ljus på ett nytt sätt.
– Vi har utvecklat ett material som kan återge friska klara färger även i de ljusaste scenerna, säger Magnus Nilsson, produktchef Samsung.

 Samsung QLED TV – så funkar tekniken

När Samsung 2017 lanserade QLED-tekniken, som står för Quantum Dot LED, innebar det en utveckling för högkvalitativ tv-tittning i våra hem (se faktaruta). Men vad är då skillnaden mot tidigare?

– Den stora skillnaden är att materialet i skärmen gör att de rena grundfärgerna och ljusstyrkan skapar verklighetstrogen bildkvalitet, oavsett om det exempelvis är en mörk eller ljus scen som utspelar sig. Ljusstyrkan som de här skärmarna klarar av har stor betydelse för att visa en bra bild oavsett ljuset i rummet, berättar Magnus Nilsson.

 Enligt Samsung är QLED-teknologin och Quantum Dot teknik viktiga byggstenar för framtida tv-modeller.

– Vi har stora förhoppningar på teknologin, absolut. Bildkvalitet och driftsäkerhet gör tittarnas tv-upplevelse blir än mer behaglig.

 Vid utvecklingen av QLED-skärmarna har Samsung även anpassat själva apparaten till hur vi använder tv:n idag. Exempelvis har hela menysystemet genomgått en rejäl uppgradering, där man enkelt når de populära streamingtjänsternas appar – de ligger nämligen bredvid ikonen för linjär tv. Menyn kallas Smart Hub och ger användaren en smidig överblick

– Nuförtiden är det inte nödvändigtvis vanlig ”tablå-tv” som folk tittar på primärt, streamingtjänsterna blir allt mer populära. Det är något vi haft i bakhuvudet vid utvecklingen av menysystemet, där du också enkelt kan lägga till och ta bort appar.

 Även själva utseendet på tv:n har fått sig en rejäl make over. Borta är baksidor vi vant oss vid, med mängder av utgångar och sladdar – istället en slät baksida med el-sladd och en optisk kabel. Denna kabel kopplas sedan ihop med One Connect Box, dit externa enheter som digitalbox och mediaspelare kopplas (se faktaruta).

– Att slippa störande sladdtrassel nedanför tv:n ger en frihet när du ska möblera vardagsrummet, tv:n blir en snygg möbel och naturlig del av rummet.

Köp Samsung QLED TV hos HiFi Klubben – se priserna

Detta är QLED TV

Skärmens bakgrundsbelysning är byggd av minimala nanokristaller, kallade quantum dots, som tillsammans med bakgrundsljuset skapar de tre grundfärgerna rött, grönt och blått. Tack vare den höga effektiviteten kan färgerna återges med stor ljusstyrka.

Detta gör att tv:n kan återge hela färgrymden till 100 procent.

               Fördelar med QLED-tekniken

Ljusstyrkan ”Den har en fantastisk förmåga att visa bra bild oavsett ljusförhållanden så du kan se på tv både när det är ljust eller mörkt i rummet.”

Färgomfång ”Den visar rena och starka färger i alla typer av bilder, oavsett om de är väldigt mörka eller ljusa.”

HDR ”QLED passar särskilt bra för HDR, och hjälper till att lyfta fram färger och detaljer i de ljusa och mörka områdena i bilden”.

One Connect Box Samsungs specialdesignade dosa för inkoppling av externa enheter som exempelvis digitalbox och tv-spel. Är cirka 36x12x3 cm, har inbyggt Wifi samt fyra HDMI- och tre USB-ingångar.

One Remote Control Styr både tv:n och enheter kopplade till One Connect Box, därmed kan du enkelt hoppa mellan digitalboxens linjära tv och streamingtjänster. Fungerar med de vanligaste externa enheterna.

Denna artikel är en annons med innehåll från Hi-Fi klubben och ej en artikel av Dagens Nyheter.