Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från If

Bygga pool – här är reglerna du bör känna till 

Från If

Hemester och minskat resande har resulterat i att allt fler bygger egen pool. Aldrig förr har det byggts så många pooler i våra svenska trädgårdar. Det finns dock några regler att förhålla sig till innan du anlägger en pool i trädgården.  

– Det är ganska vanligt att folk gräver sina pooler själva, och det behöver inte vara ett problem så länge man följer anvisningarna, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.  

Vanligtvis behövs inget bygglov för att bygga själva poolen. Däremot kan du behöva marklov om marknivån ska ändras och bygglov för staket och pool-tak. Om du vill ansluta poolen till allmänt vatten- och avloppsnät krävs en anmälan till kommunen. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång, så det blir rätt från början. Du behöver även din grannes tillstånd om du planerar att bygga pool med pool-tak och inhägnad närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om byggregler för pool

Säkerhet kring poolen

Även om du själv inte har små barn att tänka på är du ansvarig för säkerheten kring poolen, vilket betyder att poolen behöver hägnas in. Enligt Boverkets byggregler krävs skydd runt vatten som är djupare än 20 cm. Skyddet kan vara staket eller plank som är minst 90 cm högt. Barn ska inte kunna krypa under, klättra över eller öppna grinden. Du kan även täcka över poolen med ett tak, en presenning eller ett skyddsnät starkt nog att klara ett barns vikt. Tak eller annan heltäckning har även en praktisk funktion, det blir mindre skräp i poolen om du täcker över den.

Jenny Rudslätt har ett tips inför planeringen av var poolen ska ligga. Det är bra att tänka på hur omgivningen ser ut. Har du exempelvis en nedförsbacke till grannen kan dennes hus drabbas av översvämning om din pool börjar läcka.

– Det viktigaste är ändå att den entreprenören du anlitar vet vad den gör och rekommenderar en placering utifrån förutsättningarna, säger Jenny Rudslätt.

Försäkring för poolen

Precis som för allt annat byggande och installerande av utrustning är det viktigt att följa anvisningar och byggregler för att försäkringen ska gälla. Hos If ingår skador på den maskinella utrustningen till poolen och du behöver inte berätta att du har byggt en pool.

- Däremot rekommenderar vi att du ser över ditt försäkringsskydd, så att du har en omfattning som täcker skador på pool och pool-tak vid exempelvis kraftiga hagelskurar och storm, säger Jenny Rudslätt.

Försäkringsbolag kan ha olika regler så det är alltid bra att ta reda på om din försäkring täcker skador på poolen. Hos If är det Stor Villaförsäkring respektive Stor Fritidshusförsäkring som ger det bästa försäkringsskyddet för pool.

EXTERN LÄNK: Så gäller försäkringen för poolen