Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från If

Misstagen du ska undvika när du renoverar badrummet

Från If

Det har blivit allt mer populärt att investera i hemmet och göra stora renoveringar. Med fler omfattande renoveringar blir det också fler försäkringsärenden. På senare tid har antalet anmälda vattenskador ökat. Ofta till följd av badrumsrenoveringar. 

– Om alla badrum byggdes korrekt skulle vi inte ha några vattenskador – så visst är det ett problem, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

EXTERN LÄNK: Fler tips inför badrumsrenoveringen

Det går bra att renovera badrummet själv så länge du följer branschregler och gör det på ett fackmannamässigt sätt. Regelverket innefattar bland annat hur arbetet med tätskikt och installation av rör och golvbrunn ska vara genomfört. Det finns dock en fördel med att anlita en yrkesman – du får intyg på att arbetet är utfört på rätt sätt.

– Vi uppmuntrar att du använder hantverkare som kan lämna ett våtrumsintyg. Det är ett kvitto på att de har följt reglerna. Det här är inte utrymmen du ska chansa med om det är första gången du gör något hemma, säger Jenny Rudslätt.

Kan dröja innan problemet upptäcks

En av de vanligaste orsakerna till fuktskador i badrummet är att golvbrunnen inte är tät. Det är dessutom en skada som ofta undantas av försäkringen, eftersom det beror på att den är felaktigt installerad. Det kan dröja ett bra tag innan problemen upptäcks vid normal användning av en dusch, eftersom fuktskador uppkommer över tid. If märker också av en ökad risk vid installationen av de väggnära, avlånga golvbrunnarna som blivit populära på senare tid.

– Det är egentligen inte golvbrunnen i sig det är fel på, utan snarare installationen av den. Det är svårare att få till anslutningarna av tätskikt nära en vägg, varför det är viktigt att anvisningar följs, säger Jenny Rudslätt.

Jenny Rudslätt menar att det finns en annan risk med en ökad efterfrågan.

– När efterfrågan ökar kan badrumsrenoveringar bli ett lukrativt område att ge sig in i. Företag kan ta på sig för många jobb, vilket kan gå ut över noggrannheten. Var noga med att ta reda på hantverkarnas kunskap och erfarenhet och tveka inte att ta referenser, säger hon.

Kan se lätt ut på tv

Jenny menar också att det kan bli problem när hemmafixare inspireras av tv-program och klipp på nätet och tycker att det ser enkelt ut att fixa badrummet själv.

– Det kan till exempel leda till att man väljer fel sorts tätduk på byggvaruhuset för att man saknar kunskap. Då får man gärna ringa till sitt försäkringsbolag och rådgöra, säger Jenny Rudslätt på If.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vad som ingår i Ifs villaförsäkring

Kom ihåg:

Om du ska renovera badrummet själv är det viktigt att du följer de branschregler som gäller, annars finns det risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell skada. Om du gör renoveringen själv måste vissa jobb som rör vvs och el alltid utföras av en fackman.