Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från IKEA

5 tips som uppgraderar hemmahörnan till ett bra kontor

Från IKEA

Är hemmakontoret här för att stanna?

Ja, menar Kicki, företagsinredare på Ikea. Men hur skapar man en praktisk och trivsam arbetsplats hemma – där man både kan fokusera och känna inspiration?

Här är hennes bästa tips.

Få hjälp att skapa framtidens arbetsplats – boka ett digitalt möte med Ikeas företagsinredare.

Vi är många som jobbar hemma på grund av pandemin. Och kanske börjar det kännas trångt och rörigt och svårt att få arbetsro i bostaden?

– I våras tänkte nog de flesta att distansjobbet var en tillfällig lösning. Nu verkar hemmakontoren vara här för att stanna, säger Kicki, företagsinredare på Ikea, och fortsätter:

– Många företag planerar för fortsatt distansjobb även efter pandemin eftersom man ser att det finns fördelar – som att de anställda vinner tid och företaget kan spara lokalkostnader.

Kicki tror att kontorets roll kommer att förändras.
Kicki tror att kontorets roll kommer att förändras.

Majoriteten vill tillbaka till arbetsplatsen

Drygt var femte svensk vill fortsätta jobba hemma efter pandemin, visar en ny Ipsos-undersökning. Majoriteten vill tillbaka till arbetsplatsen samtidigt som många vill flexa mellan kontoret och distansjobbet för att det underlättar livspusslet.

Kontorets roll kommer att förändras, tror Kicki:

– Att de anställda ibland jobbar hemma kommer att ingå i planeringen av kontoret, där de sociala ytorna får en större betydelse. Samtidigt behöver vi skapa en mer hållbar arbetsmiljö i hemmen.

Till Ikeas företagsinredare vänder sig företag om allt från att få tips om möbler till att få hjälp med en helt ny inredning från start till mål.

– Just nu investerar många företag i kontorsmöbler och arbetsbelysning som de anställda kan använda hemma för att underlätta distansjobbet, berättar hon.

Men hur skapar man ett effektivt och trivsamt kontor mitt i privatlivet?

Här är Kickis guide:

1 Hitta utrymmen för allas behov

Se över hemmet och hur det kan användas i den här nya situationen. Hur kan det enkelt skapa avgränsade arbetsytor åt var och en – istället för att spontant slå er ner vid köksbordet, mitt i vardagsrummet eller där det passar bäst för stunden. Utan egna arbetsytor flyter jobbet och fritiden lätt ihop, och det blir svårt att få arbetsro. Har ni en öppen planlösning eller ett större rum där ni kan inreda två arbetsplatser, till exempel med hjälp av skärmar?

”Tänk enkelt”

Bor du ensam är det också viktigt att göra i ordning en arbetshörna som signalerar jobb, så att du kan ”gå hem” efter arbetsdagen. Tänk enkelt – idag behöver många bara sin dator och mobil, så kontoret behöver varken ta stor plats eller kräva avancerad inredning.

2 Säkra ergonomin

• Variera arbetsställning. Det är lätt att ”fastna” i samma ställning framför datorn när man jobbar hemma. Skaffa ett alternativ till kontorsstolen – till exempel ett sitt- och ståstöd som hjälper dig att sitta aktivt. Sätt dig gärna i soffan en stund, eller varför inte promenera och få dagsljus under telefonmötet.

• Sitt bra. Ska du investera i en möbel: Välj en kontorsstol som du kan justera, höja och sänka och som är skapad och testad för god ergonomi under långa arbetsdagar. På Ikea finns också kontorsstolar för barnrum och temporärt hemmajobb – välj istället en ur Ikeas stora sortiment framtagna för kontorsjobb.

• Skaffa ordentligt arbetsljus. Missas av många! Du bör ha ett bra allmänljus från taket, men också en arbetslampa med riktat ljus. Välj en med arm och huvud som kan justeras. Då slipper du anstränga ögonen och kroppen kan arbeta bättre. Lägg gärna till stämningsbelysning som binder ihop allmän- och arbetsljuset och ger harmoni åt din arbetshörna.

• Ett höj- och sänkbart skrivbord är en klok investering. Ikea har ett brett utbud både vad gäller stil, färg, storlek och prisklass.

• Arbetsgivaren är ansvarig för de anställdas arbetsmiljö – även om arbetsmiljön är hemma. Som arbetsgivare bör du därför skapa bästa förutsättningarna för dina medarbetare. Kan de få låna möbler från kontoret, eller investera i nya? Ikeas företagsavdelning kan hjälpa dig att hitta bra produkter. Ett smart sätt är att låta de anställda handla via webben och använda click & collect – säkert och smidigt. Kanske kan något till hemmakontoret bli årets julklapp?

3 Ordning och reda

• Håll din arbetshörna välstädad och välorganiserad. Då känns det mer inspirerande att sätta sig och ta tag i jobbet.

• Göm jobbet. Se till att du kan stoppa undan arbetet – även om det bara handlar om ett tangentbord och ett anteckningsblock. Skaffa gärna ett ”arbetsskåp” som lika gärna kan vara en hurts eller låda. Att lägga undan sakerna blir en symbol för att arbetspasset är slut.

• Trolla bort sladdarna. Sladdtrassel ger ett oroligt intryck – skaffa en sladdlåda eller en möbel där sladdförvaringen ingår.

• Satsa på möbler med flera funktioner. Till exempel hurtsen BEKANT fungerar både som ståbord och förvaring. Titta här efter fler smarta lösningar.

4 Skärma av och gör rum i rummet

• Skärmar både dämpar ljud och delar in ett rum. Med skärmar kan ni enkelt skapa privata zoner. Sitter ni två och jobbar i samma rum kan ni ha en skärm mellan er. Att skärma av med hjälp av förvaring – som ett skåp – är ett annat tips.

• Högljutt hemma? Ni kanske ska passa på att hänga upp en snygg ljudabsorbent – eller inreda med mer textilier som både dämpar ljud och ger en ombonad känsla: gardiner, plädar, kuddar.

• Markera med en matta. Du kan förstärka känslan av ”eget rum” genom att bre ut en fin matta som ramar in din arbetshörna. Mattan dämpar också ljud och är dessutom skön för fötterna. Har du ingen matta kan golvskyddet KOLON vara en ett smart val under kontorsstolen för att minska slitage på golvet.

5 Skapa trivsel

• Gör fint där du sitter så att det känns härligare att jobba. Gröna växter ger energi. Sätt upp en tavla som gör dig glad. Ha en skön filt i närheten. Inred med stämningsbelysning som ger en varm och välkomnande atmosfär.

• Ta pauser – något som är lätt att glömma när man jobbar hemma. Det räcker med 10-15 minuter. Ta promenader och varför inte kaffepauser med kollegor eller vänner via länk och prata om annat än jobb.

• Inred en träningshörna. En ihoprullad yogamatta, en filt och några kuddar tar inte stor plats. Rulla ut mattan och gör avslappningsövningar, styrketräna eller yoga en stund.

• Ge dig själv rutiner. Klä dig som om du skulle till kontoret. Kan du ta en morgonpromenad för att markera att det är dags att börja jobba? Var tydlig mot dig själv med vad som är arbetstid och vad som är fritid så att jobb och privatliv inte flyter ihop för mycket.

Få hjälp att inreda en trivsam arbetsplats

Tips: Presentkort istället för julfest på jobbet

Är du arbetsgivare? Tacka dina medarbetare med en extra fin julklapp. Ikeas presentkort är enkelt att skicka med posten och ger dina medarbetare möjlighet att välja något fint till hemmet, och handla det tryggt online.