Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från IKEA

”Pandemin får oss att längta efter en extra mysig arbetsplats”

Arbetsplatser ekar tomma, och vi är många som längtar efter att umgås på jobbet.

Företagsinredaren Kicki på Ikea tror att kontorets roll förändras i pandemins spår:

– Trivseln och dess sociala funktioner blir viktigare, och det styr hur vi inreder.

Få hjälp att inreda en trivsam arbetsplats, läs mer här

Arbetsplatsen i våra drömmar är flexibel och välorganiserad, ljus och mysig med hemkänsla, visar en ny undersökning från Ipsos.

– Företag eftersträvar en välkomnande arbetsplats där man kan komma in och slänga sig i soffan som om man vore hemma. Det var en trend redan innan pandemin, och kommer sannolikt att bli ännu tydligare framöver, säger Kicki, företagsinredare på Ikea.

Till Ikeas företagsinredare vänder sig företag om allt från att få tips om möbler till att få hjälp med en helt ny inredning från start till mål.

– Många säger: Vi vill absolut inte ha det för ”corporate” – det vill säga för företagsmässigt strikt. Man söker de mjuka värdena som tillhör ett hem, men vill framför allt hitta sin egen stil.

Nya kontoret liknar ett hem. ”Företag söker de mjuka värdena som tillhör ett hem, och vill samtidigt hitta en egen stil”, berättar Kicki, företagsinredare på Ikea, som hjälper företag i olika branscher att inreda sina arbetsplatser.

De sociala ytorna blir viktigare

Distansarbetet under pandemin påverkar vår syn på arbetsplatsen, menar Kicki.

– Vi har upptäckt hur effektivt vi jobbar när vi inte blir störda. Samtidigt längtar många efter kreativa samarbeten och mer mys och umgänge på jobbet.

Hon tror att det klassiska kontoret kommer att förändras.

– Att de anställda ibland jobbar hemma kommer att ingå i planeringen av kontoret, där de sociala ytorna får en större betydelse. Som öppna lounge-ytor och flexibla rum där du kan välja möbler utifrån aktivitet.

Vi behöver utrymmen där det är enkelt att få bra kontakt anpassat till arbetsuppgiften:

– Starkt ljus, höga pallar eller ståbord för korta effektiva möten. Dämpad belysning och mjuka fåtöljer för förtroliga samtal.

Hur skapar man då mer trivsel på jobbet, eller varför inte på sitt hemmakontor? Här är Kicki  tips.

1 Trygga avstånden

För att medarbetarna ska trivas behövs en inredning anpassad till pandemin. Se till att man får sitta med tillräckligt avstånd till kollegorna och att man kan få eget arbetsbord. Skärmar mellan arbetsplatserna är ett tips, liksom möbler med ytskikt som är enkelt att rengöra.

Jobbar du hemma kan en skärm på ett bra sätt skilja din arbetsplats från resten av hemmet, samtidigt som skärmen dämpar ljuden från resten av familjen.

2 Blanda sittningar

Istället för att köpa 40 likadana fåtöljer – blanda mer. Genom att mixa olika möbler, färger, former och höjder ser rummet mer avslappnat och välkomnande ut. Ni kan också välja den sittning som passar arbetsuppgiften. Dessutom är det bra ergonomiskt att byta sittställning under dagen – något du också kan göra om du arbetar hemma. Växla gärna mellan kontorsstolen, soffan och varva med att stå och jobba.

3 Låt mattor skapa trivsamma rum

Mattor dämpar ljud, ger färg och mjukar upp. De bildar dessutom små ombonade ”rum” i lokalen. En grupp fåtöljer ramas in av en matta. Lägg gärna ut mattor även om ni har en kontorsmatta; dessa är ofta tunna och ger ett ganska hårt intryck.

Hemma kan det vara bra att skydda golvet under arbetsstolen från slitage, till exempel med det genomskinliga golvskyddet KOLON.

4 Var generös med tyger

Prydnadskuddar, plädar, gardiner. Med textilier kan ni enkelt – och för en relativt låg kostnad – ändra känslan i ett helt rum. Har arbetsplatsen en neutral bas?  Passa på att vara lite modigare med färger och mönster på textilierna. Naturliga material är populära och ger en genuin känsla – mjuka upp lokalen med sammet, linne, bomull och ull.

Har du ett hemmakontor är det extra viktigt att inreda en mysig och lugn plats där du kan fokusera, men där du också känner inspiration.

5 Mysbelys

Många arbetsplatser har enbart takljus. Lägg till funktionsljus, som arbetslampor, och stämningsljus – och ni får en helt annan atmosfär. En fin taklampa med riktat ljus mot ett runt bord ger stor effekt. Eller en vacker golvlampa med mjukt ljus vid en soffgrupp. Med ny belysning kan ni enkelt skapa bubblor av trivsel i lokalen.

Jobbar du hemma: Installera en bra arbetslampan som är viktig ur ett ergonomiskt perspektiv. Välj en med arm och huvud som kan justeras så att du kan rikta ljuset. Då slipper du anstränga ögonen och kroppen kan arbeta bättre.

6 Blanda levande och konstgjorda växter

Gröna växter gör underverk för hemtrevnaden och sägs öka inspirationen. Levande växter bidrar dessutom till renare luft. Ett knep är att mixa levande växter och konstgjorda, så blir det mindre att vattna. Ni slipper också oroa er för att en stor del av grönskan vissnar och måste bytas ut.

7 Inred hälsosamt

Omsorg om medarbetarnas hälsa skapar trivsel – det kan handla om allt från fruktskålar och andra sunda mellanmål till stolar som ger dig bättre hållning. Till exempel stå/sittstödet LIDKULLEN hjälper dig att sitta aktivt. Ett annat tips är gardinen GUNRID som behandlats med en mineralbaserad beläggning för att göra inomhusluften renare.

Få hjälp av en företagsinredare, läs mer här

Anlita en egen företagsinredare

Vill du ha hjälp med att inreda?

Ikeas företagsinredare skapar en kreativ, funktionell och prisvärd lösning med omtanke om människor och miljö.

Börja med att boka ett kostnadsfritt möte med en företagssäljare. Våra kunders och medarbetares säkerhet och hälsa är alltid högsta prioritet. Under pandemin vidtar vi flera åtgärder för att skapa ett tryggt möte, där vi ses med omtanke om varandra, online eller i varuhuset. Välkommen att kontakta oss, på det sätt som passar dig bäst just nu.