Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Jaramba

Snart är en ny läroplan här – digitalt lärande allt viktigare

Från Jaramba

En ny läroplan för förskolan träder i kraft från kommande halvårsskifte – där den digitala kompetensen är central.
– Barn idag gillar verkligen att lära sig saker digitalt, säger Tiina Karlqvist, barnskötare på Fjärdhundra Förskola i Enköping. 


Rätta artikel

Läs mer om Jarambas erbjudande för förskolor här

I den nya läroplanen, som alltså snart börjar gälla, står bland annat att utbildningen i förskolan ska ”lägga grunden till en adekvat digital kompetens hos barnen, som sedan fördjupas i förskoleklassen och de skolformer som följer därefter.”

Skolverket definierar fyra olika aspekter av digital kompetens:

• Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället.
• Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier.
• Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt.
• Att kunna lösa problem och omsätta idéer till handling.

Det finns såklart redan förskolor som ligger i framkant och som redan har implementerat digitalt lärande i barnens vardag. 

En av dem är Fjärdhundra Förskola i Enköping, som sedan en tid tillbaka använder sig av appen Jaramba i sin pedagogiska verksamhet. 

– Vi hade först en testmånad och vi såg med en gång hur populärt det var bland barnen. De lite äldre barnen tyckte att det var roligt, att det var bra med många olika spel och musik. Nu använder vi Jaramba i våra samlingar, i den fria leken eller när vi har mer styrda aktiviteter inom de olika ämnesområdena, berättar Tiina Karlqvist, och fortsätter:

– Ibland sitter vi vuxna tillsammans med barnen i olika övningar, andra gånger får de utforska Jaramba själv eller tillsammans med andra barn. 

Tiina Karlqvist får stöd från en av sina kolleger, som säger:

– Jaramba underlättar verkligen vårt pedagogiska arbete. Det är lätt att hamna på rätt nivå för olika barngrupper – men det går ju även att utmana små barn som behöver ännu mer svårigheter att jobba med.

Jaramba är en innovativ plattform utvecklad för barn i förskoleåldern där de kan utforska och leka samtidigt som de lär sig att räkna och läsa med kända barnfigurer, och den vänder sig både till familjer och förskolor. 

– För barn är leka och lära samma sak. Det är i leken som barnen gör kunskapen till sin egen och med Jaramba blir den både rolig och meningsfull. Det känns fantastiskt att kunna vara med och uppmuntra till ett modernt och innovativt lärande för de yngsta, säger Viveka Pourshahidi, innehållsansvarig på Jaramba. 

 Läs mer om Jarambas familjeerbjudande

 JARAMBA

Jaramba är en app-baserad prenumerationstjänst för barn i förskoleåldern.

Den innehåller över 700 olika spel, böcker, musik och filmer med barnens favoritkaraktärer.

Innehållet är handplockat av redaktörer och följer förskolans läroplan.

Den är fri från reklam och köp. 

Jaramba finns i två utföranden, en för hemmabruk och en för förskolan.