Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Kommunal

”Det är svårt att orka när man jobbar i underfinansierad verksamhet”

Foto: Sören Andersson

Underbemanning och otillräcklig finansiering. I en tid då allt fler har svårt att klara sig på sin lön är fackförbundens arbete viktigare än någonsin.

– Vår viktigaste funktion är att vara stommen för att man på arbetsplatsen ska ha vilja och kunskap att organisera sig och ställa krav, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

EXTERN LÄNK: Läs mer om fackförbundet Kommunal

Svenska Kommunalarbetareförbundet, eller Kommunal som det kallas i dagligt tal, har sedan 1910 representerat sina medlemmar, som till stor del arbetar inom välfärdssektorn. Under de 113 åren som gått har mycket hänt.

– Från att vara endast män som hade olika uppdrag har vi gått till att vara ett kvinnodominerat förbund med väldigt många kvinnliga förhandlande ombudsmän, chefer och förtroendevalda. Hela välfärdssektorn har gått från att vara i princip ideella bisysslor för närstående till att bli viktiga professioner, berättar Malin Ragnegård.

Malin Ragnegård valdes till Kommunals förbundsordförande i slutet av 2021, men hon har varit aktiv i förbundet och förtroendevald i över 20 år.

– På frågan om vilken som är min största fackliga seger brukar jag svara att när jag är på arbetsplatser och ser att det tänds något i medlemmarna som gör att man bestämmer sig för att gå från ord till handling och organisera sig på arbetsplatsen. Det är det häftigaste av allt.

Underbemanning största utmaningen

Hon berättar att den största utmaningen just nu är underbemanningen inom de flesta av de yrken förbundet organiserar. Att den pressade situationen till stor del beror på att de anställda inte räcker till för alla de arbetsuppgifter som ska utföras.

– Balansen mellan ansvar och resurser fungerar inte. Att det fortfarande finns delade turer och att man fortfarande jobbar minutstyrt samtidigt som man har pressade scheman där man jobbar varannan helg och inte får tag i vikarier, säger Malin Ragnegård och fortsätter:

– Allt det gör till slut att man inte vill vara kvar i ett sådant yrke. Det är en jätteutmaning för välfärden att behålla den personal man har idag och även locka fler som vill jobba i dessa viktiga yrken.

”Vi måste höja våra röster”

Men det är inte den enda utmaningen just nu. En hög inflation tillsammans med svag löneutveckling gör att det är tunt i plånboken för många av Kommunals medlemmar. En del hade endast några hundralappar kvar att leva på efter att de fasta kostnaderna betalats, redan innan inflationen rusade i höjden. Nu finns inte ens de marginalerna kvar.

– Det är därför karensavdraget är så viktigt för oss. Många av våra medlemmar arbetar med folk som är sjuka och bär på olika smittor och bakterier, vilket gör att det är helt orimligt att de straffas för att de är sjuka, säger Malin Ragnegård och avslutar:

– Jag har sagt att jag vill att det ska börja mullra på alla arbetsplatser i hela landet. Att vi måste börja säga ifrån och höja våra röster mer. Men det är svårt att orka det när man jobbar i en så underbemannad och underfinansierad verksamhet. Jag tycker ändå att jag känner att det har gått över till en ilska och att man vill ha en förändring.

EXTERN LÄNK: Läs mer om fackförbundet Kommunal