Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Kommunal

Larmet: Många har svårt att klara sig på sin lön

I en tid med ekonomisk oro och hög inflation har det blivit svårt för de med lägst lön att klara de mest grundläggande kostnaderna. Nu varnar fackförbundet Kommunal för att många av deras medlemmar har svårt att leva på sin lön.

– I ett välfärdsland som Sverige ska inte människor ha problem att köpa mat. Inflationen slår hårdast mot de med lägst lön. De måste trolla med knäna för att få pengarna att gå ihop, säger Kerstin Mikaelsson på Kommunal. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om fackförbundet Kommunal

Reallönen är inget de svenska arbetstagarna behövt bekymra sig över speciellt mycket på sedan mitten av 90-talet. Anledningen till det är att mellan 1995 och 2021 har det varit goda ekonomiska förutsättningar i Sverige, med reallöneökningar som har tuffat på och successivt gett de flesta anställda större köpkraft.

– Det är tack vare politiken som har förts sedan mitten av 90-talet. Mycket handlar om att vi har den kultur vi har, med den svenska modellen och industrins märke, berättar Kerstin Mikaelsson, utredare på fackförbundet Kommunal.

Haft en bra takt

Sedan industrins märke förhandlades fram 1997 har alltså löneutvecklingen i Sverige gått i en bra takt och inflationen legat på en låg nivå. Allt detta ställdes på ända när Ryssland invaderade Ukraina och det ekonomiska läget förändrades i hela Europa. Med dagens höga inflation har det blivit svårt för de lägst avlönade att klara av de mest basala kostnaderna.

– Barnskötare, vårdbiträden och lokalvårdare är bland de med lägst lön i Sverige. Vissa har känt sig tvungna att ha två jobb samtidigt för att få in mer pengar på kontot. Vissa av våra medlemmar har en ingångslön på runt 20 000 kronor, och det är väldigt svårt att leva på en sådan lön i dag, oavsett var man bor, säger Kerstin Mikaelsson och lägger till:

– Vissa arbetsgivare ser våra medlemmar som slit och slängvaror. Man tänker att man bara kan ta in en ny direkt från gatan, men det handlar om kompetens och yrkeskunnande.

Vilka krav har Kommunal på arbetsgivarna?

– Fram till oktober ska vi teckna 45 kollektivavtal med arbetsgivare. I dessa finns det alltid lägstalöner där ingen ska kunna tjäna mindre. Vi vill att de ska höjas med 1350 kronor. Det är jätteviktigt för medlemmarna att få de pengarna. Vi behöver att arbetsgivarna går våra krav till mötes och tar ansvar för den här situationen, men det är tuffa förhandlingar.

Läs mer om fackförbundet Kommunal

Fakta: Reallön

Reallön handlar om hur mycket produkter och tjänster man kan köpa för sin lön. Det vill säga, vad lönen blir värd efter att man justerat den utifrån inflationen.

Fakta: Industrins märke

Industrins märke är den procentuella löneökning som den svenska industrisektorn har förhandlat fram i sina kollektivavtal, och som sedan blir ett riktmärke andra sektorer förhåller sig till när de ska förhandla sina löner.

– När man är i en inflation finns det en överhängande risk att man känner att man måste öka lönerna lika mycket som inflationen har ökat. Höjs lönerna snabbt blir det ökade kostnader för företagen och sedan höjer förtagen priserna eftersom de inte har råd att betala lönerna annars, säger Kerstin Mikaelsson och fortsätter:

– När det då blir dyrare att handla känner arbetstagaren att den måste ha högre lön för att kunna handla lika mycket som den är van att göra. Då är det en stor risk att det blir en inflationsspiral som är svår att stoppa.