Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Länsförsäkringar

Det nya sättet att fondspara i bolag som är positiva för klimatet

Från Länsförsäkringar

Vill du investera i bolag vars produkter bidrar till att klara klimatkrisen?

I så fall är Länsförsäkringars nya fond Global Klimatindex något för dig. 

- I fonden Global Klimatindex fokuserar vi på lösningsbolag som exempelvis producerar förnyelsebar energi, solceller eller elbilar, berättar Sofia Aulin,  hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.


Läs mer om Global klimatindex här

Intresset för hållbarhetsinriktade fonder har ökat kraftigt de senaste åren.

Allt fler inser att de kan bidra till en mer hållbar utveckling och samtidigt ha chans till en god avkastning på sin investering.

I takt med det ökade intresset blir fondalternativen på marknaden allt fler.

- Det är lätt att glömma bort hur effektivt det är att påverka bolagen med sina investeringar. Det är lika viktigt som vilken mat du äter och vilka kläder du har på dig, säger Sofia Aulin.

Positiva klimateffekter

Nyligen lanserade Länsförsäkringar fonden Global Klimatindex som fokuserar på att investera i bolag som kan hjälpa till att lösa klimatkrisen.

Samtidigt som Global Klimatindex inkluderar lösningsbolag exkluderas bolag med höga utsläpp av koldioxid. I varje enskild sektor i fonden kommer endast det bolag som har lägst avtryck att finnas med. Det innebär att fondens koldioxidavtryck är cirka 80 procent lägre än för MSCI World Index, som är ett vanligt jämförelseindex för globala aktiefonder.

- Vi vill att ännu fler ska kunna spara med hänsyn till klimatet och vi ser att intresset för den här typen av fonder är stort eftersom de gynnar bolag som har produkter och tjänster med positiva klimateffekter, säger Sofia Aulin.

En självklar del i arbetet

För Länsförsäkringar är hållbarhet en självklar del i allt arbete. Ambitionen är att hela fondutbudet ska hålla en hög lägstanivå vad gäller ansvarsfulla investeringar.

Visionen är att alla fonder, i linje med Parisavtalet, ska ha en utsläppsnivå som bidrar till att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader senast år 2030.

Länsförsäkringar har de senaste åren aktivt letat efter förvaltare med stort kunnande inom hållbarhetsområdet.

- Vi har haft förmånen att kunna bygga upp en förvaltarorganisation med medarbetare som verkligen brinner för de här frågorna. Vi har aldrig behövt övertyga någon om hur viktigt hållbarhetsarbetet är, säger Sofia Aulin.

Och visst leder investeringarna till att bolagen själva påverkas.

- Det är genom förvaltarnas arbete vi kunder kan påverka bolagen, och därmed den globala utvecklingen, i rätt riktning. Ju fler som tar hänsyn till hållbarhet i sitt sparande, desto större påverkan, säger Sofia Aulin.

Risker förknippat med fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondens faktablad och informationsbroschyr på www.lansforsakringar.se

Läs mer om Global klimatindex här