Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Lärarförbundet

Så säkrar du din inkomst mellan två lärarjobb

Från Lärarförbundet

A-kassan i all ära, men utan en inkomstförsäkring kan inkomstraset bli stort för den lärare som förlorar jobbet.

–Ett medlemskap i Lärarförbundet rymmer automatiskt en inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från a-kassan så att den arbetslösa får ut cirka 80 procent av ursprungslönen, säger Fredrik Sörbacken, ansvarig för Lärarförbundets medlemsförmåner.

Läs mer om inkomstförsäkringen här

Många tror att Lärarnas a-kassa är detsamma som att gå med i Lärarförbundet, men det är två olika organisationer.

A-kassan ersätter normalt enbart inkomster upp till 25 025 kronor i månaden. Nu under pandemin har nivån höjts till 33 000 kronor i månaden under hela 2021. Den som tjänar mer än så per månad får ingen täckning från a-kassan för det inkomstbortfallet.

Ett exempel: Den som i normala tider har en inkomst på 35 000 kronor i månaden får ut cirka 27 000 kronor netto. Blir den personen arbetslös stannar nettoersättningen från a-kassan på maxbeloppet 14 501 kronor efter skatt – cirka 12 500 kronor mindre per månad alltså. Och ju högre månadslön, desto större blir inkomsttappet för den som blir arbetslös.

Försäkrad i 200 dagar

Lösningen är att teckna ett medlemskap i Lärarförbundet vilket efter 12 månader automatiskt inkluderar en inkomstförsäkring. Den kompletterar ersättningen från a-kassan så att den arbetslöse får ut cirka 80 procent av nettobeloppet i ursprungslönen, upp till en lön på 60 000 kronor i månaden.

Lärarförbundets inkomstförsäkring gäller dessutom i 200 dagar, att jämföra med 120 dagar som är fallet för många andra inkomstförsäkringar.

Reglerna för att få pengar

• Det här krävs för att få pengar från inkomstförsäkringen:

• Att du varit medlem i ett fackförbund med obligatorisk inkomstförsäkring tolv månader i sträck, utan att ha varit arbetslös under tiden. Det spelar ingen roll om du bytt fackförbund under året. Huvudsaken är att du nu är medlem i Lärarförbundet.

• Att du beviljats ersättning från a-kassa. Det kräver i sin tur att du varit medlem i tolv månader i a-kassan. Du kan snabbare nå det villkoret om du har medlemsmånader från perioden mars-december 2020. Varje månad som medlem under den perioden räknas som fyra månader. Från januari 2021 räknas varje månad åter som en månad.

• Att du tjänar mer än 33 000 kronor i månaden nu under 2021, 25 052 kronor i månaden i vanliga fall. Om du tjänar mindre än så finns det ingen mellanskillnad mellan a-kassans ersättning och din lön som inkomstförsäkringen kan täcka.

• Att du är yngre än 65 år, eftersom försäkringen upphör när du fyller 65.

Läs mer om inkomstförsäkringen här