Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Lawly

Barnen – de största förlorarna i krigets Ukraina

Från Lawly

Ett år av stridigheter har satt sina spår.

Många tusentals barn har mist nära och kära – och fått sina hem skövlade.

Kriget i Ukraina har inga vinnare – men de största förlorarna för det vuxna våldet är barnen.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till Rädda Barnen via ditt testamente.

Det var den 24 februari 2022 som konflikten i Ukraina eskalerade och ett krig bröt ut. Ett år senare syns det ännu inga tecken på att stridigheterna avtar.

Sedan krigets början har, enligt uppgifter, över 800 barn skadats och fler än 400 dödats. Miljontals lever i stor utsatthet och fara, och platser som ska vara trygga för barn är det inte längre.

Skolor, sjukhus och bostäder har jämnats till marken i flyganfall och robotattacker. Varje dag ökar behovet av förnödenheter som mat, rent vatten och hygienartiklar, och lika växande är behovet av psykosocialt stöd, sjukvård och tillgången till skola.

Mat, vatten och husrum

I dag arbetar många organisationer med krisstödjande verksamhet i Ukraina och kringliggande länder, en av dessa är Rädda Barnen.

Sedan 2022 har organisationens insatser i regionen intensifierats och de arbetar både akut och långsiktigt. Sedan krigets början har Rädda Barnens hjälp nått över 800 000 människor, inklusive 436 500 barn.

Förutom att erbjuda tak över huvudet för barn och deras familjer består hjälpen bland annat av att:

• Dela ut mat, dricksvatten och andra hushållsartiklar

• Reparera skolor och sjukhus som skadats

• Driva trygga platser där barn får leka och vara just barn

• Ge psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser

17 miljoner på flykt

Men hjälpen behövs inte bara i Ukraina. Över 17 miljoner människor har flytt från landet, varav hälften beräknas vara barn. I krigets kaos riskerar barn att komma bort ifrån sina föräldrar, och ensamma och skyddslösa barn riskerar att bli utsatta för övergrepp och trafficking.  Därför finns Rädda Barnen på plats i grannländer för att ge livsviktigt stöd i form av kontantbidrag, mat, vatten, blöjor, hygienartiklar och medicin.

Organisationen arbetar i Polen, Rumänien, Litauen och över hela Europa för att ta emot familjer som kommer dit. Sedan kriget bröt ut har de nått 177 000 barn på flykt från Ukraina.

Tack vare organisationens arbete får barn tillgång till barnvänliga platser där de får möjlighet till lek och andrum, och har möjlighet att bearbeta traumatiska händelser de varit med om. Det finns trygga platser för gravida kvinnor och nyblivna mammor, där de kan vila, mata sina bebisar och få information.

Det arbetas även hårt för att ge de krigsdrabbade barnen möjlighet att fortsätta sin skolgång, genom utbildning och hjälp till lärare och gratis skolmaterial.

Hjälp i Sverige

Även i Sverige arbetar Rädda Barnen intensivt för att ge stöd och skydd till de familjer som flytt. På ankomstställen och hos Migrationsverkets boenden har de bidragit med barnvänliga platser med leksaker, pyssel, vilohörnor och närvarande trygga vuxna. Platserna ger barnen andrum från krigets fasor och möjligheten att bearbeta sådant de varit med om.

Rädda Barnen arbetar dygnet runt för dem som tvingas fly undan våld och för dem som är kvar mitt i det – i Ukraina och runtom i världen.

Tack vare stöd från allmänheten kan de fortsätta det viktiga arbetet. Stöd kan komma i olika former och alla gåvor ger hopp om en bättre morgondag och en ljusare framtid.

Katastrofen är nu, men arbetet för att de drabbade områdena ska komma på fötter igen kommer att ta tid. Då är det långsiktiga arbetet som Rädda Barnen otroligt viktigt, testamentgåvor är en viktig del i detta.

Läs mer om att stötta Rädda Barnens långsiktiga arbete via testamente.

Fakta Lawly:

Lawly är en digital juristbyrå som förenklar och tillgängliggör den traditionellt krångliga juridiken.

Tillsammans med flera insamlingsorganisationer har Lawly gjort det enkelt för dig att upprätta ett juridiskt korrekt och personligt testamente.

Det gör att du nu kan upprätta ditt testamente direkt på Rädda Barnens webbplats. Läs mer här.