Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Lawly

Hopp om framtiden för jordbävningsdrabbade Hiba

Från Lawly

2017 tvingades 6-åriga Hiba och hennes familj fly efter att deras hem förstördes i ett luftangrepp.

Nu – sex år senare – bor hon i ett flyktingläger i jordbävningsdrabbade nordvästra Syrien.

Men trots krig, flykt och jordbävningar drömmer 12-åriga Hiba om en ljus framtid.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till Rädda Barnen via ditt testamente.

I början av februari drabbades Turkiet och nordvästra Syrien av en omfattande jordbävning. Över 30 000 människor uppges ha omkommit och uppemot 80 000 skadats till följd av skalvet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofen.

Mitt i detta bor 12-åriga Hiba, tillsammans med sex familjemedlemmar i ett kallt och fuktigt tält i nordvästra Syrien.

Vintern har gjort ett redan hårt liv i lägret ännu svårare. Regn och översvämningar blir en del av vardagen. Marken förvandlas till en enda stor lervälling, där barnen får klafsa runt. I bästa fall i skor. Och när fukten letar sig in i tälten blir kylan ännu värre.

Nål och tråd

Trots den tuffa situationen har 12-åriga Hiba en ovanlig förmåga att hålla humöret uppe. Familjens tält är slitet och har svårt att stå emot det hårda vintervädret. Varje gång det får en reva går Hiba ut med nål och tråd för att tråckla ihop öppningen. Det är hennes mamma som lärt henne hur hon ska göra.

Hiba lappar och lagar så gott hon kan, men när hon är färdig på ett ställe går ofta tältduken sönder någon annanstans. Det är ett evighetsgöra och Hiba har för länge sedan tappat räkningen på hur många revor hon lagat. Ändå fortsätter hon. Tältet är hennes hem och hon älskar det. Förutom när det regnar.

Behov av stöd

De redan hårt drabbade flyktingarna i Syrien fick det än tuffare när jordbävningen drabbade regionen. Hur många som har omkommit är oklart, men humanitär hjälp är livsviktig.

Hibas familj har fått stöd av Rädda Barnen med kläder, lakan och hygienartiklar och en värmekälla i sitt tält. Men familjen eldar bara ibland, för när bränslet är slut måste de leta efter annat att bränna – som sopor. De giftiga ångorna ligger tunga bland tälten och när människor eldar skräp ökar även risken för eldsvådor. Förra vintern brann 344 tält ner.

Storm förstörde klassrummet

Under vintern händer det att föräldrarna håller sina barn hemma från skolan, för att de inte har tillräckligt med kläder. Barnen går då inte bara miste om undervisningen utan även den trygghet som skolan innebär.

Hiba älskar att gå i skolan, men nyligen förstördes klassrummet i ett oväder. Medan hon väntar på att det byggs upp igen försöker Hiba läsa och skriva på egen hand. Hon drömmer om att bli läkare när hon blir stor, för att kunna hjälpa andra.

Mat, sjukvård och utbildning

Organisationen Rädda Barnen har funnits på plats i de nordvästra delarna av Syrien sedan kriget började för elva år sedan, och stöttar familjer som Hibas på olika sätt, de:

● Delar ut matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det som mest. Akut undernärda barn får behandling.

● Erbjuder gratis hälso- och sjukvård till framför allt kvinnor och barn

● Sätter upp barnvänliga platser där barn kan leka och lära i trygghet, men också få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig.

● Hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor, och delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Testamentsgåva förändrar liv

Rädda Barnen arbetar dygnet runt för familjerna i flyktinglägren i Syrien och runtom i världen. Med ditt stöd kan de fortsätta det viktiga arbetet. När du väljer att testamentera till Rädda Barnen är du med och skyddar barn som Hiba från den otrygghet det innebär att växa upp på flykt. Din gåva ger hopp om en bättre morgondag och en ljusare framtid.

Det långsiktiga arbetet med att ge de drabbade områdena och alla familjer en ny chans är det svåra och därför är testamentesgåvor viktigt nu – och under en lång tid framöver.

Läs mer om att stötta Rädda Barnens långsiktiga arbete via testamente.  

Fakta Lawly:

Lawly är en digital juristbyrå som förenklar och tillgängliggör den traditionellt krångliga juridiken.

Tillsammans med flera insamlingsorganisationer har Lawly gjort det enkelt för dig att upprätta ett juridiskt korrekt och personligt testamente.

Det gör att du nu kan upprätta ditt testamente direkt på Rädda Barnens webbplats. Läs mer här.