Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från Lawly

”Man blir påverkad av alla öden”

Från Lawly

Lotta Sylwander har precis pensionerat sig från UNICEF där hon har arbetat de senaste 16 åren. Under den tiden har hon hunnit vara stationerad i Zambia, Vietnam, Filippinerna och slutligen Ukraina, som hon kom hem från sommaren 2021.

– Vid den här typen av arbete blir man påverkad av alla öden man möter på grund av vetskapen om hur bristfällig myndigheternas förmåga att ta hand om och skydda sin befolkning är, säger hon.

Få kostnadsfri hjälp med ditt testamente – och ge stöd till UNICEF

UNICEF var på plats i Ukraina redan innan konflikten inleddes i östra delen av landet 2014. Då arbetade de framförallt med att stötta regeringen och lokala myndigheter när det gäller utbildning och barnrättsfrågor. När kriget sedan bröt ut 2022 blev situationen genast en helt annan, med direkta strider i centrala Kiev.

– Det första UNICEF försöker göra då är att titta på hur barn och mödrar påverkas av situationen och om de kan tillfredsställa sina omedelbara behov. Man tittar också på om det finns akutsjukvård tillgänglig i området. En stor fråga i den här typen av situationer är var mödrar ska föda barn och hur de får lugn och ro att amma sina bebisar, berättar Lotta Sylwander.

Låg medelålder

Ukraina var redan innan kriget ett av de länder i Europa med den lägsta medellivslängden hos befolkningen. Mycket av det beror på en bristfällig preventiv- och primärvård, som även gör att barnadödligheten är hög i landet. Samtidigt fanns det också över 100 000 barn på barnhem och institutioner i Ukraina innan kriget. De flesta av dem är inte föräldralösa, utan är där för att de har någon form av funktionsnedsättning som gör att föräldrarna inte kan ta hand om dem.

– Barnen får ingen vård eller rehabilitering eller den utvecklingshjälp som de kan behöva. Därför placeras de på de här institutionerna. Det är en stor oro vad som händer med de här barnen under kriget. En sak som UNICEF gör är att stötta lokala myndigheter om de finns kvar, att se till att barnen fortsätter få vård där de är eller att de flyttas till en annan del av landet där de kan få hjälp och stöd, berättar Lotta Sylwander.

FN-systemet samordnar sig

I uppbyggnaden av ett land efter en katastrof samordnar sig hela FN-systemet, där UNICEF ingår. Då ser man vilka behov som finns för att människor ska kunna gå tillbaka till sina normala liv. De behöver bostäder, skolor och en fungerande sjukvård och en allmän infrastruktur. Lotta Sylwander berättar att de inom organisationen är mycket tacksamma för alla typer av gåvor. Ett sätt att skänka pengar som har ökat på senare tid är testamentsgåvor.

– Oftast har den som testamenterat pengar inte sagt att de ska gå till något speciellt inom UNICEF. Då kan UNICEF använda dem där de behövs allra mest just då. Jag tycker att testamentspengarna är väldigt viktiga eftersom de är obundna på det viset, säger hon och fortsätter:

– När UNICEF får pengar från andra organisationer säger de att pengarna måste göras av med under det året, och vad de ska användas till. Testamentspengar fungerar inte så och därför ger de en flexibilitet och en långsiktighet som UNICEF behöver.

Få kostnadsfri hjälp med ditt testamente – och ge stöd till UNICEF