Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från McDonald's

Sveriges största restaurangkedja laddar för framtiden

Med drygt 100 laddstolpar på över 70 restauranger runt om i Sverige är McDonald’s landets största restaurangkedja för laddning av elbilar.
Och utbyggnaden rullar på i rasande fart. 

– Alla kan inte göra allt, men någon kan göra något. Vi måste ju vara en del av utvecklingen, säger Carina Eriksson som driver åtta McDonald’s-restauranger i Östergötland.

Mer om McDonald’s hållbarhetsarbete

Få som kör elbil eller en laddhybrid-modell har kunnat undgå hur antalet laddstolpar ökar i landet. En av dem som varit med länge och är ledande i utbyggnaden är McDonald’s, Sveriges största restaurangkedja.

Med 200 restauranger runt Sverige finns förstås unika möjligheter att ligga i täten och bidra till att vi ska kunna ta kombinationen bilåkande och hållbarhet in i framtiden.

Underlättar gästernas vardag

2019 hade McDonald’s och dess franchisetagare satt upp drygt 50 laddstolpar på restaurangerna. Bara två år senare var siffran redan fördubblad. Av dessa runt 100 smart elektrifierade stolpar finns 15 stycken på Carina Erikssons restauranger i Östergötland.

Franchisetagaren från Linköping var tidigt ute när hon förstod vart vinden vände:

–Vi satte upp vår första laddstolpe 2012, samtidigt som vi hämtade energi till våra restauranger från vindkraft. Jag har förmånen att driva några av restaurangerna längs de stora vägarna, bland annat E4:an. Och som företagsledare tycker jag att man bör ha örat vid rälsen och kunna läsa av våra gästers beteenden och behov. Vi vill ju underlätta våra gästers vardag. Men vem kunde ana att den här utvecklingen sedan skulle gå så snabbt, säger Carina Eriksson.

En relevant restaurangkedja

McDonald’s laddar långsiktigt. Hand i hand med att allt fler sålda bilar i Sverige är laddbara har restaurangkedjan satt som mål att det ska finnas laddstolpar på samtliga McDrive-restauranger.

– Alla kan inte göra allt, men någon kan göra något. Vi måste ju vara en del av utvecklingen. I framtiden kanske det innebär att vi behöver ha 90 procent av våra parkeringar vikta för laddbilar.  Vi är inte riktigt där ännu, men jag vågar knappt tänka på var vi kan vara om tio år.

– För mig som franchisetagare handlar det framför allt om att skapa bra service – att vi är relevanta som restaurangkedja och kan gå före och peka ut riktningen.  Och för oss som har vägnära restauranger är laddstolpar ett måste. Annars kommer gästerna att åka förbi oss och välja någon annan.

Får ni reaktioner från gästerna?

– Framöver tror jag att de flesta förväntar sig att vi har ännu fler laddstolpar. Det märker vi bara nu under den senaste tiden när folk rör sig på ett annat sätt, vi har kommit ur pandemin och många vill ut i friheten och åka dit man vill igen.

Hur viktiga är laddstolparna i McDonald’s hela hållbarhetstänk?

– Laddstolparna är viktiga eftersom de ökar antalet publika laddstationer, vilket verkligen behövs nu när antalet elbilar ökar så kraftigt. Men de är också viktiga för att de syns och visar att det är möjligt att resa fossilfritt, något jag hoppas kan inspirera många människor, säger Carina Eriksson.

Målet: från 100 till 200 laddpunkter

Att hastigheten ökar märks bland annat i hur långt den fossilfria körningen räcker. År 2020 bidrog McDonald’s till 2,8 miljoner kilometer körning i Sverige. För helåret 2021 var siffran 9,8 miljoner kilometer körning. Under 2022 fortsätter den snabba ökningen, enligt Henrik Nerell som är miljöchef på McDonald’s.

– För 13 år sedan satte vi upp den första elbilsladdaren. Tre år senare sattes den första snabbladdaren upp – och 2018 Sveriges första High Power Charging-laddare på McDonald’s i Kristinehamn. Målet är att dubbla antalet laddpunkter under 2022: från 100 till 200 laddare. I princip alla nya laddare kommer att vara ultrasnabba, på 100 kilowatt och uppåt. Till och med maj i år har lika mycket el laddats som under hela förra året. Och elsbilsladdningen på våra restauranger kommer antagligen att tredubblas bara i år. Jo, utvecklingen går snabbt nu, menar Henrik Nerell.

Så arbetar landets största restaurangkedja med hållbarhet

FAKTA McDonald’s hållbarhetsarbete:

Med 200 restauranger och 12 000 medarbetare är McDonald’s Sveriges största restaurangkedja. Det medför både ansvar och möjligheter att påverka för en hållbar utveckling.

McDonald’s hållbarhetsarbete fokuserar på områdena mat, människor och miljö där restaurangkedjan kan maximera sitt positiva bidrag till samhället inom de områden där de har störst påverkan. McDonald’s ambition är att tillsammans med gäster, medarbetare, franchisetagare, leverantörer och partners bygga en verksamhet som påverkar samhället i en positiv riktning. McDonald’s aktiva hållbarhetsarbete för miljön har hittills bland annat resulterat i ett matsvinn på under 1% i restaurangerna, 100% förnybar el i den egna verksamheten och en pågående utfasning av engångsplasten. McDonald’s fortsätter att jobba målinriktat för att bli ännu mer hållbara och göra det goda valet enkelt.